Москалькова відвідала Сенцова.

 

Уповноважена Росії з прав людини Татьяна Москалькова відвідала українського кінорежисера Олега Сенцова в колонії "Білий ведмідь" (Ямало-Ненецький автономний округ РФ). Омбудсмен стверджує, що стан Сенцова є задовільним, втім, через голодування виникають і певні побоювання.

 

Про це Москалькова сказала в коментарі журналістам після відвідин Олега.

 

"У мене відбулася зустріч з Сенцовим, вона була досить тривалою, тривала близько години. Його стан здоров'я загалом задовільний, але все одно залишається занепокоєння щодо розвитку подій, оскільки 46-й день голодування, а це завжди вимагає великої уваги", – цитує аґенція "Інтерфакс".

 

Людмила Денісова сидить біля шлаґбаума колонії в Лабитнанґі після того, як її минув кортеж Татьяни Москалькової. Праворуч – дупа білого ведмедя, символа цієї колонії (а може, і російського "омбудсменства")

 

Вона зазначила, що Сенцов щодня проходить медичні дослідження, зокрема його обстежили місцеві лікарі в четвер о 09:30 за місцевим часом. Жодних зауважень і прохань з приводу стану здоров'я або умов утримання він не висловив, ствердила Москалькова.

 

Як переказує російська аґенція tass.ru, Москалькова просила Олега відмовитися від голодування.

 

"Я хотіла вмовити його змінити форму захисту прав, та він відповів, що не хоче про це говорити", – ствердила російська уповноважена.

 

"Сенцов у добрій емоційній формі, він ходить, цікавиться тим, що відбувається у світі, дивиться по телевізору в холі медсанчастини новини й футбол, пише сценарій для фільму", – сказала омбудсмен. Москалькова стверджує, що Олег Сенцов після недавнього погіршення свого здоров'я приймає набір живильних сумішей і нібито дав згоду на їхнє споживання.

 

Водночас уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила про те, що не йме віри запевненням Москалькової.

 

"Те, що пише Москалькова – я цьому уповноваженому, не можу сказати, що "з прав людини", не вірю", – сказала Денісова в коментарі телеканалу "112-Україна".

 

Наша омбудсмен сказала: вона повірить у те, що Олег Сенцов здоровий і взагалі живий, лише після того, як побачить його на власні очі.

 

Вранці у четвер під стінами колонії був промовистий як для російського "правозахисту" інцидент: Людмила Денісова особисто прибула до колонії, сподіваючись на зустріч із Олегом Сенцовим або бодай якусь увагу Москалькової – та кортеж російської чиновниці минув пані Денісову, ніби її там і не було. Офіс омбудсмена України оприлюднив відео цього вчинку з боку Москалькової – російська уповноважена навіть не реаґувала на телефонні дзвінки Денісової. Те саме повторилося і на виїзд Москалькової.

 

"Вона в кортежі проїхала повз мене, коли я стояла на дорозі, щоби зрозуміти, що відбувається. Вона слухавки не бере, не відповідає нічого. Тому сьогодні я не вірю жодним заявам Москалькової", – обурилася Денісова. Під вечір пані Людмила повідомила: після годин цілковитого іґнорування в неї принаймні прийняли клопотання про зустріч із Олегом Сенцовим.

 

"З 9-ї ранку намагаюся подати заяву до виправної колонії №8, де утримують Олега Сенцова. І тільки о 17:02 вийшов черговий і прийняв заяву. На будь-які мої запитання відповідає одне – я доповім керівництву", – поінформувала Денісова у Facebook.

 

28.06.2018