Порошенко пропонує закарбувати вступ до НАТО у тілі Конституції.

 

Президент України Петро Порошенко анонсував підготовку проекту змін до Конституції, котрий передбачить в тілі Основного закону зовнішньополітичний курс держави на вступ до Європейської Унії та НАТО.

 

Про це Порошенко заявив у своєму виступі з нагоди 22-ї річниці ухвалення Конституції біля пам'ятника Пилипові Орлику в Києві. 

 

 

"Найближчим часом мною буде передано до Верховної Ради проект змін до Конституції – поправку, яка закріпить дві наших стратегічних цілі тісно пов’язані одна з одною. Це є вступ України до Європейського Союзу і вступ України до НАТО", – пообіцяв Порошенко, згідно з повідомленням АП.

 

Голова держави керується трьома міркуваннями, і одне з них передбачає неґативний сценарій.

 

"Перше, європейська та євроатлантична інтеграція чітко відповідають національним інтересам України. Друге, орієнтація на Євросоюз та Північно-Атлантичний Альянс підтримуються абсолютною більшістю (насправді відносною більшістю, – Z) громадян, про що переконливо свідчить динаміка громадської думки. Але при цьому, і третє, існує очевидна загроза ревізії європейської та євроатлантичної стратегії під впливом різних зовнішніх та внутрішніх обставин. І походить вона не лише від тих сил, які заслужили собі репутацію п’ятої колони. Серед політиків дедалі більше стає охочих поставити під сумнів наш чітко вивірений європейський курс, і нам вже окремі безвідповідальні політикани малюють необхідність повернення на Схід. Щоб ніхто і не думав петляти, впевнений, що це має бути прямим текстом зафіксовано у Конституції", – перелічив Порошенко.

 

При цім президент вважає, що можливість зібрати триста голосів у нинішньому складі Верховної Ради, "я твердо в цьому переконаний, є".

 

У найближчій перспективі Петро Порошенко також чекає на схвалення Верховною Радою проекту закону про скасування депутатської недоторканності. Голова держави нагадав, що Конституційний суд нещодавно визнав конституційним відповідний проект закону.

 

"Ми зробили все необхідне для цього. Передбачили, що недоторканність буде знята з депутатів вже наступного скликання і почне діяти з 1 січня 2020 року", – додав Порошенко.

 

А загалом, реаґуючи на дискусію щодо потреби ґрунтовних змін до Конституції, Президент натякнув: не на часі.

 

"Докорінні зміни до Конституції мають визріти, щоб не виглядати скоростиглими та кон’юнктурними. І ще головне – перед ними має бути відкрита дорога на триста голосів в Раді. Чітко дотримуватися процедур змін до Конституції. Їх встановив Основний закон, а ми маємо чітко їм слідувати", – сказав Порошенко.

 

"Не можна політичну систему, форму правління, державний устрій змінювати на догоду поточній кон’юнктурі. Не можна змінювати Конституцію під конкретних осіб", – додав голова держави.

 

28.06.2018