Leopolis Jazz Fest: 28 червня

 

Можна не сумніватися: за плечима кожного музиканта, що виходить на одну зі сцен Leopolis Jazz Fest, – чималий виконавський досвід. Тому хочеться сказати: варто почути все; тобто, кожний концерт щось додає в плані розширення музичного кругозору. Однак залежно від музичних смаків і потреб можна розставляти індивідуальні пріоритети. Сьогодні на аудиторію фестивалю чекають шість концертів, і кожен по своєму вартий уваги.

 

 

Розпочнеться день на сцені біля Палацу Потоцьких о 12.00.

Претензія на те, щоб за допомогою лише скрипки створити звучання оркестру, вже створює інтригу стосовно виступу італійського скрипаля Луки Чарла (Luca Ciarla, проект якого так і називається SolOrchestra). Італієць – досвідчений музикант з класичною освітою (має ступінь доктора мистецтв) і досвідом музичної кар’єри в США, зокрема співпраці з піаністом Крісом Джарреттом (братом Кіта Джарретта). Це музика для тих, кого цікавлять експерименти, творчий пошук, індивідуальна віртуозність виконавця.

 

Сцена біля Палацу Потоцьких 14.00.

Проект Bria Blessing & ShockolaD – IVASYUK, спільна задумка львів’ян Ігоря Гнидина й Анастасії Литвинюк та американської співачки Брії Блессінг, присвячений пісням Володимира Івасюка, можливо, вже принаймні почасти знайомий львівським та українським любителям джазу (мені довелося чути його на березневому фестивалі «Єдність» у Києві.) Проте від виступу до виступу проект не тільки шліфується, але й поповнюється новими піснями, тож кожного разу це новина. Наскільки мені відомо, перші спроби представити пісні Володимира Івасюка в нових аранжуваннях викликали неоднозначну реакцію. Але, на мою думку, це і сміливий, і по-справжньому творчий проект. І креативність тут ніяк не поступається сміливості. Для української етноджазової музики – це подія, яку не слід пропускати.

 

 

З 15.00 починає працювати Сцена на Площі Ринок.

Швейцарський джаз – не вперше в Україні, але проект Dave Feusi – The Groove Gang із щиро заокеанським, ритм-енд-блюзовим звучанням, далебі, дещо несподіванка. А поважний послужний список лідера, тенор-саксофоніста Дейва Фесі, котрий грав сайдменом у бендах Джеймса Брауна, Едді Гарріса, Чарлі Хантера, Jamiroquai та інших відомих американських виконавців, є запорукою глибокого проникнення в цю традицію. Гарантоване задоволення.

 

Сцена на Площі Ринок 17.00.

Проект Onuka, лідером якого є українська співачка і інструменталістка Наталія Жижченко, – це можливість розслабитися, віддавшись коливанню сучасних легких ритмів, проте й задовольнити цікавість, відчувши гармонію поєднання з сучасним ритмічним обрамленням елементів української народної музики.

 

 

Про хедлайнерів, що вийдуть сьогодні на головну сцену фестивалю ім. Едді Рознера мені вже доводилося писати.

 

Проект піаніста і клавішника Дейва Грюзіна та гітариста Лі Рітенаура (виступ о 19.00) – це вищий рівень професіоналізму й музичного смаку, що виявляє себе в мелодійності, красі й витонченості звучання, і гарантує чуттєву насолоду музикою.

 

Натомість виступ о 21.00 гурту давно очікуваного в Україні американського піаніста Роберта Гласпера (одного з тих музикантів, кого називають forward thinking, тобто у вільному перекладі «такими, що дивляться вперед») – це передній край сучасного джазу (резервуючи слово «авангард» для більш специфічної музики), тож для любителів джазу і тих, хто починає ним цікавитися, це просто необхідно почути наживо.

 

28.06.2018