Українця затримали у Новгороді за звинуваченням у шпигунстві.

 

Російські правоохоронні органи звинувачують у спробі контрабанди та шпигунстві громадянина України Ігоря Кияшка, затриманого 10 квітня в російському місті Нижній Новгород.

 

Про це повідомляє аґенція "Інтерфакс" з покликом на адвоката Євґєнія Ґубіна.

 

 

"Згідно з версією слідства, Кияшко приїхав у Нижньогородську область, щоб придбати робочі лопатки, що входять до комплектації авіаційних двигунів типу РД-33 військових літаків типу Міг-29. Перед цим він списався з місцевим жителем, який пообіцяв передати йому 42 вищезазначені лопатки за винагороду в $46,2 тис.", – повідомив Ґубін.

 

10 квітня Кияшка затримали співробітники ФСБ в одному з готелів Нижнього Новгорода після отримання товару і передання винагороди.

 

Зі слів Ґубіна, слідство розцінило дії Кияшка як спробу контрабанди лопаток на територію України. Йому було пред'явлено звинувачення за ч.1 ст.30, ч.1 ст.226.1 (готування до незаконного переміщення обладнання, яке може бути використано під час створення іншої військової техніки).

 

"Крім того, слідчі запідозрили мого підзахисного у шпигунстві. На їхню думку, Кияшко намагався придбати копії технічної документації на багатофункціональну радіолокаційну станцію, що входить до складу зенітно-ракетного комплексу С-400", – повідомив адвокат.

 

"Мій підзахисний Кияшко категорично заперечує свою причетність до скоєння цього злочину (шпигунства, – Z)", – підкреслив Ґубін, зазначивши, що українець наразі перебуває в СІЗО Нижнього Новгорода.

 

Служба безпеки України відкидає закиди, буцімто Кияшко шпигував на користь СБУ. "Всіх наших людей затриманих звинувачують у співпраці або з СБУ, або з іншими правоохоронними органами. Тому ми закликаємо наших громадян бути дуже обережними, коли вони вирішують їхати до Росії", – сказала речниця спецслужби Олена Гітлянська в коментарі "Громадському радіо".

 

28.06.2018