Клімкін: Ми донесли Угорщині, що мовної статті не змінимо.

 

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що Україна не змінюватиме мовної статті освітнього закону і переконала в такому підході Угорщину.

 

Про це він написав у своїй авторській колонці на інтернет-сайті "Європейська правда".

 

 

"Ми нарешті виходимо з клінчу в суперечці щодо нового закону "Про освіту". Схоже, наші угорські партнери нарешті усвідомили, що закон змінюватися не буде. Натомість тепер сторони спрямували зусилля на пошук компромісів щодо того, як він буде виконуватися", – поінформував Клімкін.

 

Зі слів міністра, українська сторона запевнила, що виконає дві основні умови, оголошені Будапештом, зокрема рекомендацію Венеційської комісії щодо перехідного періоду в запровадженні закону. "Але це не буде відтермінуванням проблеми. Цей час ми використаємо для якісної практичної підготовки до нововведень. Це і нові програми, і методики, і підручники та словники, це і професійна докваліфікація вчителів", – наголосив Клімкін.

 

Друга з підтриманих Києвом умов – стаття 7 закону не поширюватиметься на приватні школи. "Усе це створює гарну основу для того, щоб забезпечити дітям вільне володіння обома мовами, а дорослим – можливість конструктивно й демократично розв’язувати спірні питання", – прокоментував голова зовнішньополітичного відомства.

 

"Те, що ми зрушили з мертвої точки – справді значна перемога. Підкреслюю: не українська, не угорська – це наша спільна українсько-угорська перемога і важливий крок назустріч один одному", – підсумував Клімкін.

 

Міністр також зізнався, що тривала епопея з мовною статтею принесла Україні й користь. "Скажу одну парадоксальну річ. Гостра угорсько-українська дискусія навколо нового закону "Про освіту" мала й позитивні наслідки. У вужчому сенсі вона змусила нас більше уваги звернути на потреби наших національних меншин. А в ширшому – вказала нам на тривалу відсутність загальної політики щодо залучення їх до життя українського суспільства в цілому", – зазначив пан Павло.

 

Він додав, що після поїздок регіонами і спілкування з представниками національних меншин "дізнався дуже багато нового, на багато речей по-новому поглянув", а головне – "тепер я розумію реалії їхнього життя не лише на рівні фактів, а й на рівні емоцій".

 

Зі слів Клімкіна, Україну чекає "неозоре поле" в справі етнонаціональної політики. "Не забуваймо: якщо ми цього не зробимо, то свою справу неодмінно зробить Росія", – підсумував міністр.

 

27.06.2018