Денісова отримала офіційну відмову на зустріч зі Сущенком.

 

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова отримала відмову російського суду на зустріч із українським журналістом Романом Сущенком, поневоленим у Росії за звинуваченням у шпигунстві.

 

Про це Денісова повідомила на своїй сторінці у Facebook.

 

"26 червня о 9:00 зустрілася із заступником голови суду Фоміним, який мав прийняти рішення. Він сказав, що «питання по дозволу дуже складне, але він обов`язково прийме рішення сьогодні після 15 години". Зараз рішення є. У зустрічі з Романом Сущенком мені відмовлено", – поінформувала омбудсмен.

 

Денісова зазначила, що "зробила все" для того, аби зустрітися із Сущенком, і ще з 14 червня перебуває у бюрократичній переписці з російською владою щодо відвідин Романа. Уповноважена наголосила, що президенти України та Росії під час своїх переговорів погодили повні гарантії на безперешкодний доступ до в‘язнів.

 

"Вже два тижні я чекаю на реалізацію даних мені гарантій державними органами виконавчої влади РФ. На цю хвилину я не побачила жодного з утримуваних українців, до яких в мене гарантований безперешкодний доступ", – обурилася Денісова.

 

Уповноважена відкинула публічні арґументи офіційних осіб Кремля, буцімто втілення домовленостей залежить від самих омбудсменів.

 

"На жаль, моя колега, уповноважена з прав людини РФ Татьяна Москалькова, не має повноважень прийняти рішення по моєму доступу до утримуваних громадян. Вона звертається за погодженням до невідомих мені органів і не отримує його! Панове! Дуже вас прошу контакти особи, яка приймає рішення щодо виконання гарантій", – закликала омбудсмен. 

 

Нагадаємо, напередодні Татьяні Москальковій відмовили у зустрічі з кримським дезертиром Максимом Одинцовим у Лук'янівському СІЗО в Києві. Українська сторона наголосила: така зустріч може відбутися лише водночас із допуском Денісової до Романа Сущенка.

 

 

27.06.2018