Суд допитав Герман у "справі Януковича".

 

Колишня помічниця Віктора Януковича Ганна Герман вважає, що причиною виїзду горе-президента з України у лютому 2014 року був намір не допустити загострення у державі.

 

Про це Герман сказала під час допиту в Оболонському суді Києва, де розглядається справа про державну зраду з боку Януковича, повідомила аґенція "Укрінформ".

 

 

"Навіть його втеча з України – це було для того, щоб його особа не сіяла ще більший розбрат в Україні. Що його перебування призведе до загострення конфлікту", – сказала Герман.

 

При цім вона стверджує, що Янукович не збирався залишати країну.

 

Герман розповіла, що у лютому 2014 року, коли Янукович поїхав у Донецьк, вона запитала екс-президента, навіщо він це зробив, і Янукович їй нібито сказав: "Анєчка, я не кину Україну, я їду, щоб поговорити з людьми на сході".

 

"Що його потім спонукало покинути Україну – я не знаю. Я думаю, що це рішення не може собі пояснити він сам", – припустила свідок.

 

Ганна Герман повідомила судові, що не вбачає в діях президента-втікача зради: "Я не вважаю його зрадником. Він все робив для незагострення конфлікту".

 

Зокрема, колишня "реґіоналка" заявила, що рішення "поставити на паузу" підписання Угоди про асоціацію між Україною і ЄС було прийняте з метою "виторгувати кращі умови".

 

Герман востаннє спілкувалася з Януковичем навесні 2018 року, коли на один день приїздила до Росії під час президентських виборів.

 

"Я попросила охорону Віктора Федоровича, що я дуже хотіла б з ним поговорити – хоча б два слова по телефону. Мені було важливо отримати відповідь на багато питань. Тому що я чотири роки не знала, чому він таке рішення прийняв", – заявила Герман, згідно з "Українською правдою".

 

"Охоронець дав слухавку Віктору Федоровичу. Ми мали дуже коротку розмову. Я вірю, що колись обов’язково зустрінуся з ним – і він мені дасть відповіді на багато інших запитань, які у мене є, які й у вас є", – додала вона.

 

Відповідаючи на запитання, як же свої дії пояснив Янукович, Герман сказала: "Віктор Федорович сказав: "Якби я залишився, Анєчка, в Україні була би громадянська війна". Це все, що він сказав мені. Розмова була дуже коротка, вона тривала менше хвилини".

 

Герман розповіла, що перед тим востаннє спілкувалася з Януковичем 23 лютого 2014 року, коли у Верховній Раді голосували за його відсторонення: президент вийшов на зв’язок із Криму. "Я намагалася до нього додзвонитися, але ті телефони, які я мала, вже не відповідали", – додала вона.

 

Герман також заявила, що "у натовпі [на Майдані] було багато людей зі зброєю".

 

Відповідаючи на запитання, чи почувалася вона в безпеці після 20 лютого 2014 року, "регіоналка" сказала: "Після цієї дати в Україні безпечно не почувається ніхто". "Ви знаєте, скільки людей загинуло на Донбасі, скільки людей щодня убивають на вулицях. І я цілком розумію тих людей, котрі покидають цю країну. Не можна від людей вимагати жертвувати своїм життям", – висловилася Герман.

 

"Я тут поганий приклад, тому що моя ситуація ексклюзивна. Я Україну не покину. От і все. Буду я тут жити чи буду тут похована. Для мене це не має аж такої великої ціни – моє особисте життя. Але є люди, які мають сім'ї, дітей, бізнес – їх можна зрозуміти (Ганна Герман втратила двох синів, – Z)", – сказала колишня помічниця Януковича.

 

Наступне засідання Оболонського суду у справі Януковича призначено на 16 липня.

 

26.06.2018