МЗС і СБУ готові "на будь-які кроки" задля звільнення поневолених.

 

Міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив про те, що Україна готова на будь-які кроки задля звільнення заручників у Росії.

 

Про це повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

 

"Ми готові на будь-які кроки, які дозволять нам звільнити наших хлопців. У нас є громадяни Росії, які знаходяться сьогодні тут, у них є відповідні судові вироки... Ми готові приймати рішення", – сказав Клімкін.

 

Він додав, що всі розуміють, як Росія маніпулює звільненням не тільки політв'язнів, а й українських заручників у РФ. "Але ми продемонстрували, що справа не в конкретній кількості. Ми готові віддати стільки, щоб витягти дійсно всіх", – підкреслив Клімкін.

 

Він нагадав, що під час "нормандської зустрічі" в Берліні показав російському міністру Сергію Лаврову список громадян Росії, які були засуджені і перебувають в Україні, той у відповідь заявив про можливість "дорожньої карти" обміну. "Ця дорожня карта, на жаль, – це карта російських маніпуляцій. Але ми маємо все одно просуватися в питанні звільнення заручників, нам треба посилювати тиск", – зазначив міністр.

 

Насамкінець він висловив упевненість, що тиск, який чинить на Росію Україна за допомогою міжнародної спільноти, допоможе. "Про конкретні терміни, про конкретні опції "скільки на скільки" я свідомо говорити не буду, оскільки це може завадити тому, що ми робимо", – резюмував міністр.

 

Голова Служби безпеки України Василь Грицак констатував: Росія блокує переговори щодо звільнення утримуваних осіб, натомість офіційний Київ готовий на безпрецедентні кроки задля звільнення заручників.

 

"На жаль, на сьогодні переговори щодо звільнення заручників свідомо блокує російська сторона й використовує їх як засіб політичного тиску", – сказав Грицак на спільному брифінґу з міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним.

 

Голова СБУ наголосив, що Україна готова "на безпрецедентні кроки" для того, щоб "повернути всіх в'язнів додому, і з окупованих територій – Криму і Донбасу, і з території Російської Федерації", інформує аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

25.06.2018