У Збаражі горіла спиртова база.

 

Масштабна пожежа виникла в суботу, 23 червня, у Збаражі на Тернопіллі. Вогонь охопив спиртову базу Зарубинецького спиртозаводу. О 18:15 до рятувальників надійшло повідомлення про вибух, інформує прес-служба ГУ ДСНС у Тернопільській області.

 

У будівлі виробничого корпусу, де спалахнув вогонь, було десять резервуарів, в яких зберігали 480 тонн біоетанолу. Пожежа розкинулася на площі 1200 кв. м.





Гасіння пожежі на спиртовій базі у Збаражі. Фото: ГУ ДСНС Тернопілля.

 

За словами начальника управління ДСНС в області полковника служби цивільного захисту Віктора Маслея, першим завданням для пожежно-рятувальних служб було запобігти, аби вогонь не поширився на сусідні домогосподарства та виробничі приміщення мебльовиків. Евакуювали з прилеглих 50 житлових будинків 350 людей.

 

Для ліквідації пожежі залучили пожежно-рятувальні підрозділи Збаразького та Тернопільського районів, обласного центру, а також аварійно-рятувальний загін спеціального призначення управління ДСНС в області. Загалом на місце надзвичайної події прибули понад 60 рятувальників, 15 одиниць техніки та пожежний поїзд. Для підвозу води залучили також техніку комунальників і сільгосппідприємств району.

 

Районна влада подбала про місця в гуртожитку для можливих потерпілих, а також харчування та питну воду. Виділили додаткові місця в лікарні. На місці події чергувала служба швидкої допомоги, перебував психолог. Упродовж доби після пожежі до лікувального закладу ніхто з мешканців Збаража не звертався по допомогу.

 

До півночі пожежу вдалося ліквідувати. Через високу температуру в деяких житлових будинках потріскали чи повилітали шибки, спеклися плоди на фруктових деревах. Зараз відповідні органи встановлюють причини та матеріальні збитки, яких завдав страшний вогонь. На обійстях поблизу спиртової бази проведуть аналіз води та повітря.

 

Фахівці відкачують біоетанол, що залишився в цистернах. Саме через нього поліція не може потрапити на місце пожежі, аби розпочати розслідування причин інциденту.

 

«Огляд місця події проводити ще зарано, оскільки у приміщенні залишилися резервуари з біоетанолом і об'єкт залишається небезпечним. Як тільки ємності вивезуть, територію оглядатимуть експерти. Причину пожежі та суму збитків встановлять під час розслідування», – пояснили у поліції області.

 

Наразі за фактом пожежі відкрито кримінальне провадження за ч.2 ст.270 ККУ (порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, якщо вони спричинили загибель людей, майнову шкоду в особливо великому розмірі або інші тяжкі наслідки).

25.06.2018