Луценко змітає департамент Горбатюка в Генпрокуратурі.

 

Генеральний прокурор України Юрій Луценко готує реорганізацію департаменту спеціальних розслідувань, очолюваного Сергієм Горбатюком.

 

Як повідомив народний депутат Мустафа Найєм, Луценко готує наказ, котрий "фактично ліквідує" департамент. Речниця ГПУ Лариса Сарган згодом уточнила у Facebook, що департамент чекатиме не ліквідація, а реорганізація – втім, таки суттєва.

 

 

"Департамент спецрозслідувань Сергія Горбатюка трансформується в слідче управління, а процкери (процесуальні керівники, – Z) переходять в департамент процесуального керівництва. Такий варіант відокремлення процесуальних керівників від слідчих відбувається для приведення структури Генеральної прокуратури України у відповідність до чинного законодавства", – пояснила вона.

 

Сарган додала, що "ніякої зради немає", а "є лише надумана істерика прихильників керівника одного департаменту". "Спочатку в Раді «оптимісти змін» приймають закони, а потім дивуються їхньому виконанню", – обурилася захисниця Луценка.

 

Вона запевнила, що внаслідок реформування "жоден слідчий чи процесуальний керівник у «справах Майдану» не буде ні звільнений, ні змінений", а Горбатюк і далі розслідуватиме всі справи Майдану – "рік, п’ять, десять, стільки, скільки його захищатимуть зацікавлені в цьому".

 

Сам Сергій Горбатюк заявив у коментарі "Громадському", що генпрокурор через реорганізацію департаменту намагається ліквідувати "незручний" для нього орган.

 

"Вони вирішили в такий спосіб – під маскою начебто легітимності, у зв’язку зі створенням Державного бюро розслідувань, все ж таки реформувати цей незручний департамент для того, щоб мати можливість впливати на кримінальні провадження і явно не з метою дотримання закону, не з метою притягнення до відповідальності, а виключно щоб виконувати чиїсь прохання, бажання", – сказав Горбатюк.

 

З його слів, процедура реорганізації департаменту передбачає виведення за штат всіх працівників та новий набір.

 

Сергій Горбатюк поскаржився, що Юрій Луценко протягом усього часу перебування на посаді намагався втручатися в процес розслідування кримінальних справ, котрі провадив департамент спеціальних розслідувань (нагадаємо, раніше до відання Горбатюка належало ще й більшість справ проти посадовців режиму Януковича).

 

"Там, де є якийсь інтерес незрозумілий, який потрібно ще розслідувати, виносяться постанови з внесенням неправдивих даних про те, що розслідування здійснюється неефективно без вивчення справ, справи забираються. Слідчі, прокурори і я оскаржуємо ці дії, тобто ми протидіємо. І в останній час таких справ стає все більше", – сказав Горбатюк.

 

Керівник департаменту звинуватив Луценка в ігноруванні закону. Це, на погляд бунтівного прокурора, є підставою для відставки очільника ГПУ.

 

"Якщо скласти скарги, які ми писали через втручання у діяльність, я можу сказати, що генеральний прокурор Юрій Луценко не має нічого спільного із законом. Він його не просто не знає, він його не хоче знати. Він не намагається його дотримуватися, його діяльність здійснюється в ручному режимі. Цих я хочу притягую, цих хочу не притягую, те, що там є, немає доказів – для нього другорядна справа. Він зробив стільки незаконних дій з ознаками злочинів, що це є однозначною підставою для його відставки", – сказав Горбатюк.

 

25.06.2018