Ветеран кримськотатарського руху загинув у аварії.

 

На міському цвинтарі Старого Криму 24 червня поховали ветерана кримськотатарського національного руху Сервера Караметова.

 

Попрощатися з активістом з'їхалися кримські татари з усього півострова – всього біля 1800 осіб, повідомило видання "Крим. Реалії".

 

 

Активіст Сервер Караметов, 77 років, помер 23 червня у лікарні після автомобільної аварії.

 

"Для народу це велика втрата. Ми втратили дуже чесну та сміливу людину. Для багатьох він був як батько. Він вчив усіх нас не боятися висловлювати свою думку, свій протест", – сказав у надгробній промові кримськотатарський активіст Наріман Джелял.

 

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що смерть Караметова – важка втрата "для всіх нас".

 

"Сервер аг'а завдяки своїй безстрашності перед російськими окупантами, абсолютній особистій скромності і чесності придбав любов і повагу всього кримськотатарського народу і багатьох людей в різних країнах. «Бизим к'артбаба. Наш дідусь...» – говорили йому молоді і не дуже молоді кримські татари, вітаючи на зустрічах і прикладаючись в знак поваги до його руки. Сервер аг'а Караметов неодноразово приїжджав з тимчасово окупованого Криму до Києва, брав участь і виступав на засіданнях, що проводилися в Меджлісі кримськотатарського народу. Притаманні йому наполегливість і безкомпромісність у питаннях захисту національних інтересів кримськотатарського народу завжди викликали щиру повагу у його співрозмовників", – ідеться у співчутті Чубарова.

 

 

У серпні 2017 року Сервер Караметов був затриманий у Сімферополі за одиночний пікет на підтримку одного з лідерів кримських татар Ахтема Чийгоза. Щодо нього склали два адміністративні протоколи. Один – за "порушення порядку проведення одиночних пікетів", другий – за "опір співробітникам поліції".

 

25.06.2018