Охоронець президента: Якби Янукович залишився в Україні, почалася би війна.

 

Екс-охоронець колишнього президента Віктора Януковича Сергій Бернадський заявив, що колишній голова держави обмірковував варіант залишитися на території України. Це згідно з його, Януковича, припущеннями, могло спричинити спалах громадянської війни в Україні. Бенадський захищає екс-президента і стверджує, що той не хотів крові.

 

Про це колишній співробітник УДО заявив на засіданні Оболонського суду Києва у справі про державну зраду Януковича, інформує аґенція УНІАН.

 

Харківське звернення Януковича

 

Так, відповідаючи на запитання прокурора, коли саме Янукович вирішив залишити Україну, Бернадський сказав: “Після того, як у нас відбулась зустріч з Яцубою (на території Криму, – Z), я чув, що президент говорив про два варіанти по ситуації, що склалася – або залишитись, закликати своїх прихильників і боротися за відновлення легітимної влади, але це б привело до повномасштабної громадянської війни. А від президента я неодноразово чув, що жодна влада не варта ні краплі пролитої крові. Другий варіант – тимчасово виїхати і політичним переговорним шляхом відновити справедливість і конституційний порядок".

 

На це головуючий суддя Дев’ятко зауважив: “Можливо, ви не зовсім зрозуміли запитання, суд його дещо уточнить. Ви розгорнуто зачитали так зване “харківське” звернення Януковича і повідомили, що Янукович говорив у ньому, що не покине Україну ні за яких умов, а за добу вже залишив територію України. Тому прокурор вам уточнює, що сприяло кардинальній зміни думки”.

 

“Я казав і повторюсь: президент ставив за головне, щоб не пролилась кров. Я так думаю, що у зв’язку з цим і було прийнято рішення”, – відповів Бернадський.

 

Януковича обвинувачуєть у скоєнні державної зради, пособництві представникам влади РФ, в умисних діях, вчинених із метою зміни меж території та державного кордону України, на порушення порядку, встановленого Конституцією, веденні агресивної війни – тобто в злочинах, передбачених ч.1 ст.111, ч.5 ст.27, ч.3 ст.110, ч.2 ст.437 Кримінального кодексу.

 

22.06.2018