Угорщина дала згоду на участь Порошенка в саміті НАТО.

 

Угорщина заявила про згоду на участь президента України Петра Порошенка у засіданні з питань безпеки у Чорному морі в рамках липневого саміту НАТО.

 

Про це заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто на прес-конференції в Нижньому Солотвині за підсумками першого раунду засідання українсько-угорської робочої групи високого рівня, в котрому брали участь також міністр закордонних справ і міністр освіти та науки – Павло Клімкін і Лілія Гриневич, повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

 

Водночас Сіярто підтвердив намір блокувати двосторонні реляції Україна–НАТО.

 

"Рішення угорського уряду є однозначним: Венеційська комісія дала рекомендації; до того часу, як ці рекомендації будуть виконані, ми не можемо підтримувати Україну в НАТО. Але декілька тижнів тому я зустрівся у Вашингтоні з паном Помпео (державний секретар США, – Z) і розповів, що ми нічого не маємо проти такої пропозиції, що у Брюссель в липні на зустріч НАТО, коли буде проводитися засідання щодо безпеки у Чорному морі, туди запросять і президента України", – сказав Сіярто.

 

Він додав: "Таким чином, вашого президента запросять на цю подію".

 

Як пише "Європейська правда", йдеться про саміт Україна–Грузія–НАТО, в котрому візьмуть участь голови держав та урядів країн – членів НАТО, а також президенти України та Грузії. Ідея такого формату лунала і раніше, але Угорщина тривалий час блокувала навіть цей компромісний захід.

 

Голова МЗС Угорщини Петер Сіярто також назвав основні вимоги Будапешта до освітнього закону. Якщо раніше угорці наполягали на зміні 7-ї статті, то тепер вони ладні на певні поступки.

 

"Ми сподіваємося, що український уряд доможеться того, аби парламент ухвалив закон про продовження перехідного періоду імплементації нового закону про освіту (у теперішній редакції йдеться про 2020 рік, – Z). Сьогодні мої колеги однозначно заявили, що вони намагатимуться це зробити. Ми очікуємо також, що рекомендації Венеційської комісії, зокрема про те, щоби на приватні школи не поширювалася дія нового закону про освіту, також буде виконано", – сказав Сіярто.

 

Він зазначив, що уряд Угорщини зацікавлений мати добрі відносини з Україною.

 

"Ми вже з ностальгією дивимося на те, як комунікували до вересня 2017 року, коли говорили про нові пункти перетину кордону, про забепечення безвізового режиму, про інфраструктуру. Останні місяці закон про освіту – це виключна тема наших обговорень. Ми – країни-сусіди, інтереси яких збігаються, і ми маємо боротися за наші спільні інтереси – це один віз, який нам треба разом тягти. Але водночас ми зробимо все заради того, щоб угорська меншина на Закарпатті мала гарантовані їй права, що регулюються міжнародними законами, ратифікованими Україною”, – додав Сіярто.

 

Міністр також припустився промовистої заяви: сказав, що угорській стороні байдуже, яким чином закон про освіту намагається зробити більш ефективним засвоєння державної мови. Для угорців важливо лише те, щоб це не заважало нацменшинам.

 

Поза тим, міністр закордонних справ України Павло Клімкін залишився "в цілому" задоволений результатами консультацій з угорською стороною.

 

"Я дуже радий, що саме сьогодні ми тут зустрілися. Перша частина нашої зустрічі була присвячена імплементації закону про освіту. Після цієї прес-конференції ми сядемо всі разом, зокрема з Петером, і проговоримо і двосторонні питання, і питання нашого міжнародного порядку денного", – сказав Клімкін.

 

З його слів, сьогоднішні консультації були важливими й конструктивними та відбулись уже після того, як Міністерство освіти провело відповідну зустріч з угорською громадою Закарпаття.

 

"Я з самого початку підкреслив: ми зацікавлені в тому, щоб наша угорська громада, наші українські громадяни угорського походження на сто відсотків залишалися угорцями. Ми не хочемо їх зробити меншими угорцями – навпаки, вони мають зберегти і розвивати свою національну ідентичність. Це дуже важливо для нашого подальшого руху до об'єднаної Європи. Але одночасно ми маємо їм допомогти, заохотити, щоб у кожного був достатній рівень володіння українською, щоб ніхто з них не почував себе дискримінованим у реалізації своїх шансів у житті", – наголосив Клімкін.

 

Українські урядовці у п'ятницю також були присутні на врученні дипломів у Закарпатському угорському інституті Ференца Ракоці ІІ.

 

22.06.2018