Верховна Рада створила Антикорупційний суд як інституцію.

 

Верховна Рада на своєму засіданні у четвер ухвалила закон "Про утворення Вищого антикорупційного суду".

 

За схвалення закону №8497 проголосувало 265 депутатів, повідомила аґенція "Укрінформ".

 

Інфографіка ТСН

 

Як ідеться у пояснювальній записці законопроекту, який вніс президент, цей закон розроблено на виконання вимог Конституції, а також законів "Про Вищий антикорупційний суд" та "Про судоустрій і статус суддів" задля започаткування діяльності Вищого антикорупційного суду як інституції.

 

Парламент доручив Кабінету Міністрів та Державній судовій адміністрації в межах компетенції вжити заходів, пов'язаних з утворенням Вищого антикорупційного суду і реалізації закону.

 

Президент України Петро Порошенко подякував народним депутатам за схвалений закон.

 

"Робитиму все можливе, щоб Антикорупційний суд запрацював до кінця 2018 року", – написав Порошенко на своїй сторінці у twitter.

 

Також Верховна Рада ухвалила за основу законопроект з метою врегулювання питань щодо організації та діяльності Вищого антикорупційного суду, а також гарантій діяльності його суддів.

 

Законопроектом пропонується внести зміни до закону "Про судоустрій і статус суддів", передбачивши, зокрема, деталізацію діяльності палат вищих спеціалізованих судів та закріплення певної інституційної, організаційної, кадрової та фінансової автономії апеляційної палати Вищого спеціалізованого суду.

 

Саме в цьому законопроекті в час його підготовки на друге читання і планують передбачити норму, котра мала би виправити колізію з розглядом апеляцій (згідно з нещодавно прийнятим законом, апеляції на теперішні справи НАБУ розглядатимуться судами загальної юрисдикції, а не Антикорупційним судом).

 

"Цей законопроект ми рекомендували прийняти лише у першому читанні. Потім у нас буде час відредагувати це питання щодо апеляційного розгляду справ правками у цьому законопроекті, коли ми будемо готувати його до другого читання", – прокоментував заступник голови комітету ВР з правової політики та правосуддя Сергій Алєксєєв.

 

21.06.2018