Турчинов проти перетворення посади президента на бутафорську.

 

Секретар Ради національної безпеки та оборони України Олександр Турчинов заявив про те, що після будь-яких змін Конституції за президентом мають зберегтися повноваження Верховного головнокомандувача і лідера зовнішніх зносин.

 

Про це Турчинов сказав у інтерв'ю аґенції "Інтерфакс-Україна".

 

Турчинов яко віце-прем'єр, 2008 рік

 

"Посада Верховного головнокомандувача має залишатися за президентом, її не можна віддавати керівнику колегіального органу. Це ж, я переконаний, стосується і міжнародних відносин... Будь-які реформи можуть бути, але президент мусить залишитися Верховним головнокомандувачем і відповідати за зовнішню політику", – заявив Турчинов.

 

Секретар РНБО підкреслив, що знає специфіку роботи уряду не з чуток, бо "має досвід роботи в складний для України період в Кабінеті Міністрів (у другому уряді Тимошенко в 2007–2010 рр., – Z), в якому для прийняття будь-якого рішення треба заручитися підтримкою більшості членів уряду".

 

"А в умовах, коли необхідно приймати рішення швидко, без обговорень, коли треба бути в епіцентрі подій, брати одноосібно на себе відповідальність, така схема не працює", – зазначив секретар РНБО.

 

Говорячи про можливість внесення змін до Конституції, Турчинов зазначив, що парламент міг би це зробити 300 голосами. "Але при цьому я переконаний, що будь-які реформи, коли країна в умовах військової агресії, не повинні передбачати ліквідацію інституту президента. Ми не можемо зробити посаду президента бутафорською, залишити для неї тільки представницькі функції", – наголосив він.

 

20.06.2018