Клімкін пообіцяв "міцно тримати в руках" Литвина.

 

Міністр закордонних справ Павло Клімкін відмовився коментувати персону Петра Литвина як нового посла України у Вірменії, заявивши про те, що МЗС не впливає на призначення амбасадорів, але стежитиме за тим, як новопризначений посол керуватиме місією.

 

Про це заявив міністр закордонних справ Павло Клімкін на спільному брифінґу з главою МЗС Латвії Едгаром Рінкевичсом, повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

"Стосовно призначення посла у Вірменії – зрозуміло, що це виключно в компетенції президента", – відповів Клімкін.

 

Він додав, що чув критичні зауваження на адресу новопризначеного посла у Вірменії, які прозвучали у середу в ВР, але зауважив, що для нього буде некоректно це коментувати.

 

"Що стосується нашої компетенції як МЗС щодо керівництва посольством – ми будемо міцно тримати в руках", – запевнив Клімкін.

 

Нагадаємо, у вівторок президент України Петро Порошенко призначив послом України у Вірменії генерал-лейтенанта Петра Литвина.

 

Петро Литвин – наймолодший серед трьох братів, котрі займали високі посади в ієрархії української влади: найстарший, Володимир Литвин, очолював Верховну Раду, а Микола Литвин, середущий, головував у Державній прикордонній службі.

 

Петро Литвин керував 8-м армійським корпусом Сухопутних військ Збройних сил України. Під час війни на сході України перебував на посаді командувача військ сектора "Д". У бік Литвина висловлювали звинувачення, що він негідно повівся під Іловайськом.

 

Голова парламентського комітету в закордонних справах Ганна Гопко розкритикувала призначення Петра Литвина. З її слів, Литвин "тікав із Іловайська", тож їй опускаються руки через кадрову політику президента.

 

На думку Гопко, бажання призначати на дипломатичну роботу одіозних кадрів і зумовило ветування Петром Порошенком закону про дипслужбу: він не хотів узгоджувати кандидатів із профільним парламентським комітетом.

 

"Коли комітет у закордонних справах боровся за те, щоб кандидати на посади послів приходили у комітет для попередніх консультацій для того, щоб ми могли відсіяти непрофесійних людей, які ганьблять Україну, натомість ми бачимо, як Петро Порошенко призначає "своїх". Невже лава запасних така коротка? Невже в українській дипломатичній службі немає людей, які можуть представляти гідно Україну?" – обурилася Гопко.

 

20.06.2018