США виходять з Ради ООН з прав людини.

Про це заявила постійна представниця Сполучених Штатів при Організації Об’єднаних Націй Ніккі Гейлі.

 

 

Як пояснила Ніккі Гейлі у вівторок, 19 червня, однією з основних причин ухвалення рішення про вихід США з Ради ООН з прав людини є «хронічна упередженість щодо Ізраїлю». Вона засудила Раду за те, що та закриває очі на серйозні порушення прав людини владою авторитарних країн, але при цьому перетворила Ізраїль в об'єкт постійної критики.

 

Назвавши Раду ООН з прав людини «вигрібною ямою політичної упередженості», Ніккі Гейлі згадала Кубу, Росію, Китай, Єгипет, Венесуелу як країни, які перешкоджають реформі Ради, і покритикувала союзників США за те, що ті не хочуть серйозно кинути виклик статус-кво.

 

«Рада занадто довго була захисником порушників прав людини. Найнегуманніші режими в світі продовжують уникати ретельного вивчення їхніх дій», – заявила постійна представниця США при ООН. Водночас вона зауважила, що Сполучені Штати «будуть щасливі знову долучитися» до Ради в разі її реформування.

 

Верховний комісар ООН з прав людини Зейд Раад аль-Хуссейн висловив розчарування позицією американської сторони. «З огляду на стан прав людини в сьогоднішньому світі, США слід посилювати свою діяльність, а не робити крок у зворотному напрямі», – написав він на своїй сторінці у Twitter.

 

Раду ООН з прав людини було засновано 2006 року. Вона прийшла на зміну Комісії ООН з прав людини, яка існувала з 1946 року. Учасниками Ради є 47 країн, які обираються на три роки за територіальною ознакою.

 

2017 року США закликала провести низку змін в діяльності Ради. За словами Гейлі, Раді слід менше концентруватися на Ізраїлі. Крім того, вона виступала за зниження числа голосів, необхідних для виключення з Ради членів, котрі грубо порушують права людини, і за скорочення кількості виступів і резолюцій.

 

20.06.2018