В Ізраїлі заарештували колишнього міністра енергетики.

Йому закидають шпигунство на користь Ірану.

 

 

Суд в Єрусалимі ухвалив як запобіжний захід рішення відправити до попереднього ув’язнення колишнього міністра енергетики та інфраструктури Ізраїлю Ґонена Сеґева. Ще в середині травня він був заарештований в Екваторіальній Гвінеї й екстрадований до Ізраїлю.

 

Ґонена звинувачують у тому, що з 2012 року він передавав іранським спецслужбам інформацію про розташування секретних об'єктів енергетичної інфраструктури Ізраїлю. Про це повідомила телерадіокомпанія ВВС. Всі ізраїльські коментатори сходяться на тому, що вербування Сеґева було «значним успіхом» іранської розвідки.

 

Деталі обвинувачення не розголошують. Адвокати Сеґева стверджують, що в повному вигляді картина виглядає не так, як може здатися з нечисленних офіційних повідомлень. Однак і самі не уточнюють подробиць.

 

Сеґев був обраний депутатом парламенту Ізраїлю 1992 року. Його голос став вирішальним під час схвалення угод в Осло, за якими в 1993 році Ізраїль визнав право на створення арабської автономії в Палестині. У 1995 році Сеґев очолив Міністерство енергетики і пробув на цій посаді півтора року, а потім покинув політику.

 

Ще 2004 року ізраїльська поліція заарештувала Сеґева за спробу контрабандою провезти з Нідерландів до Ізраїлю 32 тисячі таблеток екстазі під виглядом M&M's. Тоді Сеґева засудили до п'яти років в'язниці, але відпустили через три роки за зразкову поведінку.

19.06.2018