У Дрогобичі відкрили відновлену хоральну синагогу.

 

Учора, 17 червня, у Дрогобичі на Львівщині урочисто відкрили відновлену хоральну синагогу, повідомив у Facebook керівник Дрогобицького інтернет-телебачення Сергій Матійко.

 

У відкритті синагоги взяли участь міський голова Дрогобича Тарас Кучма та представники єврейської громади міста, що зараз нараховує близько 150 членів.

 

Дрогобицька хоральна синагога є однією з найбільших у Східній Європі та найбільшою в Західній Україні, її будували протягом 1842–1865 років. Збудована вона у стилі віденської сецесії за зразком синагоги в німецькому Касселі. Після Другої світової війни у ній розмістили склад тканин, потім – склад солі, а згодом – меблевий магазин.


 

 

Відновлена хоральна синагога у Дрогобичі. Фото: Сергій Матійко/Facebook.

 

На початку 1990-х синагогу повернули єврейській громаді, але вона була в занедбаному стані. Активна реконструкція тривала з 2013 року за кошти меценатів.

 

За різними даними, на території Дрогобича в період між Першою та Другою світовими війнами було від 17 до 23 синагог. Проте збереглася лише одна. До завершення реставрації вона кілька років використовувалась як арт-майданчик під час «Шульцфесту» – фестивалю, присвяченого письменнику та художнику Бруно Шульцу, який загинув у Дрогобицькому гетто від кулі німецького офіцера.


Дрогобицька хоральна синагога у 2012 році. Фото: Вікіпедія.

 

Єврейська громада з’явилася у Дрогобичі тоді ж, коли стало відомо про дрогобицьку сіль. Протягом століть вона зазнавала то розквіту, то євреї ставали вигнанцями. Свого часу євреї становили більшість мешканців Дрогобича. У 1929 році тут було 12 тисяч євреїв, у 1939-му – майже 14 тисяч, що становило 40% населення. Проте станом на червень 1943 року єврейське населення Дрогобича було вивезене або знищене німецькою окупаційною владою.

 

У 1959 році єврейська громада Дрогобича нараховувала близько тисячі осіб, у 1970-му – приблизно 800. У 1979 році чисельність єврейської громади зменшилася майже до 500 осіб. Протягом 1970–2000-х років значна частина дрогобицьких євреїв емігрувала до Ізраїлю, США, Німеччини тощо.

 

Зараз дрогобицька єврейська громада нараховує близько 150 членів, серед яких багато змішаних родин і мало молоді. Єдиним представником ще довоєнного покоління міста був музикант Альфред Шраєр, який помер 2015-го у віці 92 років.

18.06.2018