Президент не намовлятиме нардепів виправляти закон про Антикорупційний суд.

 

Президент України Петро Порошенко не примушуватиме народних депутатів виправляти одіозну поправку нещодавно прийнятого закону "Про Вищий антикорупційний суд", котра передбачає розгляд апеляцій теперішніх справ щодо посадової корупції у судах загальної юрисдикції, а не в апеляційній палаті Антикорупційного суду. При тім голова держави запевняє, що він є прибічником передачі апеляцій саме Антикорупційному судові.

 

Про це Порошенко сказав у інтерв'ю групі українських телеканалів, повідомила прес-служба АП.

 

 

"Позиція президента є абсолютно чіткою – вона викладена, і я прошу це перевірити, в законопроекті, який був зареєстрований 22 грудня. В законопроекті ця норма була викладена абсолютно чітко: що всі справи, які на час створення Антикорупційного суду передані в будь-які суди, мають бути негайно переправлені в Антикорупційний суд", – заявив Порошенко.

 

Президент нагадав, що наприкінці минулого року були висновки Венеційської комісії, зокрема пункт 35, де зазначалося про принцип "з чистого аркуша".

 

"Яка позиція і ставлення президента до цього? Вона не змінилася. Вона як була, що ми маємо всі справи передавати в антикорупційний суд, як була задекларована в моєму варіанті, так і залишається такою", – запевнив Порошенко.

 

"У парламенту є дуже ефективна можливість розглянути і приймати рішення. Парламент є незалежним органом, і будь-яке рішення парламенту з цього приводу я буду сприймати і схвалювати. Підтримають вони позицію президента – буду щасливий", – виправдовується Порошенко. "Я вважаю, що антикорупційний суд має забирати до себе всі справи. І кількість справ на сьогоднішній день є дуже переконливою, що може це робити не лише на етапі апеляції, а й на етапі першої інстанції. Це можливо", – запевнив голова держави.

 

Президент також пообіцяв у найкоротші терміни зареєструвати у Верховній Раді проект закону власне про створення Вищого антикорупційного суду. Так, Петро Порошенко висловив сподівання, що Вища рада правосуддя погодить текст законопроекту на своєму понеділковому засіданні, відтак він міг би його передати у парламент іще у вівторок.

 

"Я визначу його як невідкладний. Я буду просити, щоб його проголосували у першому читанні і в цілому. Щоб і ця складова нашого шляху зі створення суду була зроблена максимально швидко", – пообіцяв Порошенко.

 

Голова держави запевнив, що старатиметься, аби суд почав роботу ще до кінця року.

 

"Я буду робити все можливе для того, щоб антикорупційний суд створити до початку президентської кампанії. Мова йде не лише про створення умов для конкурсу, а й завершити конкурс, сформувати суд і запустити", – зазначив Петро Порошенко.

 

Водночас президент вважає, що політикум може не підтримати його політичну прогресивність. "Чи це буде підтримано українським політикумом? Маю відповідь – не знаю. Не впевнений", – виправдовується Порошенко.

 

18.06.2018