Президент закликав Макрона посилити тиск на РФ.

 

Президент України Петро Порошенко закликав президента Франції Емманюеля Макрона посилити тиск на Росію для якнайшвидшого звільнення всіх українських поневолених, зокрема Олега Сенцова, Романа Сущенка та Володимира Балуха.

 

Про це йшлося під час телефонної розмови президентів, повідомила прес-служба АП.

 

Співрозмовники обговорили безпекову ситуацію на Донбасі та перспективу запровадження миротворчої місії ООН на всій окупованій території.

 

Порошенко з Макроном привітали відновлення зустрічей у "нормандському форматі" на рівні міністрів закордонних справ та домовилися про подальші контакти у цьому форматі для забезпечення виконання мінських домовленостей.

 

Президент Франції привітав Петра Порошенка з прогресом у реформах та особливо із ухваленням закону "Про Вищий антикорупційний суд".

 

Співрозмовники також обговорили підготовку до самітів Україна–ЄС та Україна–НАТО, які відбудуться у липні в Брюсселі.

 

Натомість Єлисейський палац наголошує в повідомленні на тому, що Емманюель Макрон закликав: усі сторони конфлікту на Донбасі мусять повернутися до "мінських угод".

 

"Президент підкреслив важливість швидкого здійснення всіма сторонами невідкладних заходів, схвалених міністрами закордонних справ [під час зустрічі у Берліні], спрямованих на зміцнення припинення вогню та захист цивільної інфраструктури. Він закликав до продовження участі України та Росії у здійсненні "мінських угод" у всіх їх аспектах", – повідомив офіс Макрона.

 

18.06.2018