Професора Львівського медуніверситету можуть позбавити звання через сексизм.

 

Міністерство охорони здоров’я просить керівництво Львівського медичного університету перевірити дисертацію професора, якого звинувачують у сексизмі та дискримінації за гендерною ознакою.

 

Ідеться про завідувача кафедри психіатрії, психології та сексології ЛНМУ ім. Данила Галицького Ростислава Білобривка, якого звинувачують у поширенні псевдонаукових теорій та дискримінаційних ідей за гендерною ознакою після його виступу на міжнародній конференції «Свідомість, мозок, мова: актуальні проблеми та міждисциплінарні досягнення».

 

Звернення Міністерства охорони здоров’я України до ректора Львівського медичного університету Бориса Зіменковського опублікувала у своєму Twitter очільниця МОЗ Уляна Супрун.


 

Звернулися до ректора ЛНМУ ім. Д. Галицького через антинаукові й сексистські висловлювання одного з працівників університету. Рекомендуємо @MON_UKRAINE перевірити його докторську дисертацію. У разі виявлення псевдонауки чи дискримінаційних тверджень — позбавити вченого звання. pic.twitter.com/L09EB9AQo1

— Уляна Супрун (@usuprun) 14 июня 2018 г.

 

МОЗ рекомендує Міністерству освіти перевірити докторську дисертацію Ростислава Білобривка та у разі виявлення псевдонауки чи дискримінаційних тверджень – позбавити вченого звання.

 

У документі звертають увагу на те, що у тезах доповіді Ростислава Білобривка, які опублікували у збірнику матеріалів Міжнародної науково-практичної конференції «Свідомість, мозок, мова: актуальні проблеми та міждисциплінарні досягнення», є багато «побутових» гендерних стереотипів: «жінка нічого не відкриває, відкриває лише чоловік», «відкривати, проникати кудись – це суто чоловіча справа», «основне покликання жінки – це відтворення, тобто репродукція», «для жінки мета – любов, а секс – засіб», «чоловік хоче одного, але від багатьох жінок».

 

Такі твердження, зазначено у заяві, є трансляцією типових сексистських стереотипів, негативно впливають на репутацію всієї медичної та наукової спільноти України й суперечать Конституції та законам України.

15.06.2018