Україна сподівається, що США напоумлять Угорщину щодо співпраці з НАТО.

 

Заступниця міністра закордонних справ України Олена Зеркаль підтвердила, що Угорщина продовжує блокувати засідання комісії "Україна-НАТО", незважаючи на зрушення в двосторонніх дипломатичних контактах, на початок діалогу з угорською нацменшиною і попри критику членів НАТО та ЄС.

 

Про це Зеркаль сказала в інтерв'ю "5-му каналу"

 

 

Дипломат додала, що Україна покладається на те, що змінити позицію Будапешта допоможуть Сполучені Штати Америки. "Ми розраховуємо, що в цій площині допомога США є значною, особливо щодо діалогу з угорцями. Бо без медіаторства ми навряд чи зможемо зняти блокаду", – зазначила вона.

 

Водночас Олена Зеркаль додала, що Україна має багато й "домашньої роботи".

 

"Саміт (призначений на 11-12 липня у Брюсселі, – Z) – це справді важлива зустріч. Але найважливіше те, що ми встигаємо зробити тут, всередині, і це вже питання до моїх колег. Є ж плани, які ми виконуємо, є просування… Хотілося би бачити в нас більше прогресу, він є, але він не такий, як у грузинів. Ми відстаємо від них", – сказала вона.

 

Наразі Україна продовжує й спроби порозумітися з Угорщиною.

 

"Компромісу досягнуто щодо проведення 22 червня спільної зустрічі міністрів освіти і закордонних справ, присвяченої питанню розвитку відносин, і що нам треба робити, аби вони покращилися. Щоб не було проблем на різних міжнародних майданчиках. Водночас Лілія Гриневич зустрічалася з громадами, вони погоджували план. Звичайно, вони не можуть ухвалити самостійно рішення, бо громада існує від фінансових ресурсів, які їм надають з Будапешта", – розповіла Зеркаль.

 

У вівторок віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе заявила: Угорщина блокує проведення комісії Україна-НАТО на рівні голів держав та урядів у час саміту 11-12 липня в Брюсселі.

 

"Ми продовжуємо працювати і з Угорщиною, і з нашими іншими партнерами, щоб усе-таки мати цю можливість", – сказала вона, згідно з аґенцією "Інтерфакс-Україна".

 

Климпуш-Цинцадзе нагадала, що Президента України запрошено на саміт НАТО. 

 

14.06.2018