Тренування українських пілотів на F-16 розпочнеться щойно в серпні.

Результати навчань можна буде побачити не раніше початку наступного року.

 

 

Коаліція з 11 країн Заходу розпочне навчання українських пілотів на винищувачах F-16 щойно зі серпня цього року. Про це повідомила інформаційна аґенція Reuters. На саміті НАТО у Вільнюсі міністр оборони України Олексій Резніков підписав з одинадцятьма колегами відповідний меморандум.

 

До коаліції ввійшли Данія, Нідерланди, Бельгія, Канада, Люксембург, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Швеція та Велика Британія.

 

«Коаліція із 11 західних країн у серпні розпочне навчати українських пілотів використовувати вироблені у США F-16, заявили у вівторок міністри оборони Данії та Нідерландів», – інформує газета Financial Times. «Ми готові до зльоту», – цитує видання слова міністерки оборони Нідерландів Кайси Оллонґрен (Kajsa Ollongren).

 

«Сподіваюся, ми зможемо побачити результати на початку наступного року», – сказав виконувач обов'язків міністра оборони Данії Троелс Лунд Поульсен (Troels Lund Poulsen) журналістам після церемонії підписання.

 

Навчання розпочнеться у Данії. При цьому для реалізації довгострокових навчальних програм сторони створять центр у Румунії.

 

Нагадаємо, ще наприкінці травня стало відомо, що Данія та Нідерланди мають намір очолити європейську коаліцію з тренування українських військових пілотів на винищувачах F-16. Також у травні глава Пентаґону Ллойд Остін заявив, що міністри оборони цих двох країн найближчими тижнями разом зі США й іншими союзниками працюватимуть над розробкою плану підготовки пілотів. Він зазначив, що Норвегія, Бельгія, Португалія та Польща вже запропонували свою допомогу в тренуванні українських пілотів.

 

Голова Комітету начальників штабів ЗС США Марк Міллі наголосив на необхідності надати Україні сучасні літаки. «Проте цей процес займе багато часу і жодним чином не впливатиме на найближчі бойові операції Києва», – зазначав він.

 

Білий дім поки що не уточнював, чи будуть готові Сполучені Штати передати літаки F-16 Україні. Тим часом влада Данії заявила, що прискорений перехід збройних сил країни з F-16 на винищувачі-бомбардувальники F-35 означає, що Копенгаген за бажання зможе передати F-16 Україні раніше, ніж очікувалося. У розпорядженні армії Данії – 43 літаки F-16, близько 30 з них у цілковито робочому стані.

12.07.2023