Порошенко прагне отримувати газ із Азербайджану через Туреччину.

 

Президент України Петро Порошенко у вівторок узяв участь у церемонії запуску в експлуатацію основної ланки Трансанатолійського газопроводу (TANAP) – "південного газового коридору", котрий дасть змогу транспортувати газ із Каспійського моря до країн Європи.

 

Голова держави трактує TANAP як крок до зміцнення енергетичної безпеки Європи і сподівається, що з часом Україна могла би отримувати каспійський газ із цієї нитки через Болгарію та Румунію, повідомляє прес-служба АП. 

 

 

Зі слів Порошенка, запуск в експлуатацію газопроводу є подією історичної ваги як для Туреччини та Азербайджану, так і для Європейського Союзу і для України. "Відтепер цілий регіон зможе мати глибшу безпеку і ширші енергетичні перспективи", – прокоментував Президент.

 

Петро Порошенко нагадав, що Україна постійно перебуває під тиском газового шантажу – з боку Росії. "Як чітко свідчить минуле десятиріччя, енергетичними ресурсами Росія періодично зловживала. Вони стали в її руках інструментом тиску на енергозалежні країни, щоб впливати на їхню внутрішню та зовнішню політику. Або карати їх, коли ці спроби не вдавалися", – заявив Порошенко.

 

"Проект газопроводу «Північний потік-2» є яскравим прикладом такого тиску. Дехто вважає, що це комерційний проект, а насправді він є чисто геополітичним проектом. І він не має нічого спільного з енергопостачанням та реальною диверсифікацією", – додав голова держави.

 

 

Президент висловив сподівання на підтримку Туреччини та Азербайджану в додатковому постачанні енергоресурсів до України альтернативними маршрутами. "Україна повністю підтримує цей проект. І сьогодні ми погодилися, що будемо щасливі диверсифікувати наші джерела енергії і отримувати з TANAP через Болгарію і Румунію постачання газу", – сказав голова держави. 

 

"Я вірю, що найближчим часом ми знайдемо можливості для залучення природного газу з Азербайджану, Каспійського моря не лише до України, а всього регіону, що пов’язаний з українською газотранспортною системою", – підсумував Порошенко.

 

13.06.2018