Клімкін: Вперше була дійсно складна дискусія для Лаврова.

 

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив, що під час переговорів у "нормандському форматі" у Берліні уперше предметно порушували питання політичних в'язнів.

 

Про це Клімкін розповів в коментарі журналістам щодо підсумків зустрічі, повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

 

“Вперше ми сьогодні реально обговорювали звільнення наших політв'язнів і заручників... Уперше була дійсно реальна дискусія, дуже складна для Лаврова”, – сказав дипломат.

 

Клімкін назвав важливим, що німецький та французький колеги Гайко Маас та Жан-Ів ле Дріан після зустрічі з родичами політв'язнів і заручників “отримали дуже особливу емоцію” і тому були на боці України, тиснучи на Лаврова, говорячи, що Росія не хоче забрати своїх, не хоче говорити про обміни, починати з Червоним хрестом пошук зниклих на Донбасі.

 

Російський міністр Сергій Лавров запевнив, що український омбудсмен Денісова під час свого візиту матиме доступ до тих, хто перебуває за ґратами. “Важливо, щоби вона мала доступ до всіх”, – зауважив Клімкін. На його думку, це буде найменшим першим кроком.

 

“Але реальна мета – звільнити”, – наголосив Клімкін. При цім, з його слів, абсолютно принциповим для нього є виклик звільнення всіх.

 

У ході зустрічі він називав конкретні імена, зокрема Олега Сенцова, Володимира Балуха, політичних в'язнів, які голодують або перебувають у важкому стані.

 

 

Загалом понеділкову зустріч після тривалої паузи Клімкін вважає “дійсно корисною”. Переговори показали, що Україна разом з Німеччиною і Францією стоять на чіткій спільній позиції зі всіх питань, скоординовано можуть тиснути на Росію. Російський міністр Лавров, зі слів Клімкіна, вимушений був визнати, що російська позиція у деяких пунктах “підлягає подальшим дискусіям”.

 

Клімкін зазначив, що вже є “маленький результат” – це те, що відбулася реальна дискусія щодо питань, які ніколи не дискутували в "нормандському форматі": про політичних в'язнів взагалі, а не тільки про заручників; про миротворчу місію. Також про те, в чому полягає різниця в позиціях.

 

“В цьому сенсі це була корисна місія. В сенсі результату – нам потрібні подальші дискусії”, – сказав він.

 

Зупинившись на перспективах миротворчої місії, Павло Клімкін сказав: сторони по-різному розуміють домовленості, абсолютно по-різному розуміють, якою має бути місія. Російська сторона пропонує “тотально фейкову місію”, з фейковим захистом СММ; українська позиція: це має бути реальна місія з реальним мандатом, для всього Донбасу, яка впливає на ситуацію (адже “просто ходити разом з СММ” немає жодного сенсу), яка поступово перебиратиме контроль на всій окупованій території, яка матиме реальний мандат, мандат впливу, мандат щодо роззброєння, спільного з ОБСЄ контролю над відведенням важкої зброї та її пошуку.

 

Позицію Росії щодо миротворчої місії Клімкін назвав “ще гіршою”, ніж здавалося спочатку: наразі Москва наполягає на тому, що миротворці можуть лише “супроводжувати” спостерігачів ОБСЄ вздовж лінії зіткнення та на окупованій території, але не здатні робити нічого іншого.

 

“Поки що позиції у різних всесвітах”, – констатував він.

 

12.06.2018