"Нормандська четвірка" вийшла на конструктив.

 

У Берліні пізно ввечері в понеділок завершилися переговори "нормандської четвірки" на рівні міністрів закордонних справ. За підсумками розмови голова МЗС Німеччини Хайко Маас заявив, що зустріч була конструктивною і сторонам вдалося обговорити кроки, які забезпечують припинення вогню на Донбасі.

 

Про це повідомляє аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

 

"Ми досягли угоди з низки питань, які я зараз коротко представлю. Сторони вкотре визнали необхідність режиму припинення вогню. Також це стосується виведення важкого озброєння, військових і розмінування територій", – зазначив голова МЗС ФРН, виступаючи на прес-конференції після зустрічі "нормандської четвірки".

 

При цім Маас виступив за "безперешкодний доступ спостерігачів місії ОБСЄ".

 

"Ми провели сьогодні дуже докладний і конструктивний діалог один з одним", – підкреслив голова німецького МЗС.

 

Зупинившись на домовленості про потребу деескалації, Гайко Маас зазначив, що "до цього належить виведення важких озброєнь, військових і розмінування територій". "Ми також обговорили дії в гуманітарній сфері, які забезпечать потреби людей, до цього належить і обмін військовополоненими", – додав він.

 

Як повідомив голова французького МЗС Жан-Ів Ле Дріан, офіційні Париж і Берлін заявили про готовність надати допомогу в розмінуванні в зоні конфлікту на Донбасі, "виділивши додаткові кошти, а також – надавши консультації експертів", – заявив він журналістам.

 

Крім того, французький міністр наголосив на потребі більшого захисту цивільних об'єктів. "Базові цивільні об'єкти інфраструктури, такі як фільтраційна станція в Донецьку, мають бути ліпше захищені", – заявив він, підкресливши, що ті рішення, які буде вироблено у випадку з цією станцією, в подальшому може бути використано як модель для забезпечення безпеки і багатьох інших об'єктів.

 

Жан-Ів Ле Дріан не відкидає, що сторони згодом підійдуть до формування миротворчої місії для Донбасу, проте підкреслив: спочатку треба досягти миру, а вже потім – думати, як його підтримувати.

 

"Треба досягти успіху в процесі виконання "мінських домовленостей", після чого можна розглядати операцію щодо підтримання миру", – сказав він.

 

Ле Дріан вважає, що сторонам "можна знайти спільні позиції за параметрами".

 

"Ми готові працювати над параметрами можливої місії ООН на сході України, коли це дозволить реалізація мінських домовленостей", – підсумував французький міністр.

 

Міністр зазначив, що цю тему сторони мають незабаром обговорити на рівні політдиректорів.

 

12.06.2018