Порошенко подякував лідерам G7 за сигнали з Шарлевуа.

 

Президент України Петро Порошенко висловив подяку лідерам "Великої сімки" та Європейської Унії за "потужний сигнал", надісланий Україні з саміту в Канаді.

 

Про це голова держави написав на своїй сторінці у Facebook

 

 

"Саміт в Шарлевуа та мої контакти з керівництвом "Сімки" напередодні цієї зустрічі підтверджують, що Україна перебуває серед ключових пріоритетів вільного світу. Вітаю чіткий консолідований меседж наших партнерів про те, що Кремлю слід позбутися ілюзій та сумлінно виконувати свої зобов’язання", – потрактував Порошенко.

 

"Умови гранично чіткі: спочатку повага до міжнародного права, припинення агресії на Донбасі та повернення Криму Україні. В іншому разі ціна для Москви за її агресію проти України та втручання у внутрішні справи інших держав і надалі зростатиме", – деталізував голова держави. 

 

Нагадаємо, у підсумковому комюніке саміту G7 йдеться про те, що країни "Великої сімки" погодили механізм швидкої спільної "реакції на ворожі дії іноземних держав". На цьому пункті наполягала Велика Британія, наводячи як приклад дії Росії. Про саму Росію сказано, що країни G7 залишають за собою право вживати щодо неї додаткові заходи, якщо поведінка Москви цього вимагатиме.

 

Сам саміт обернувся скандалом – і зрештою президент США Дональд Трамп відкликав свій підпис з-під комюніке. Своє рішення Трамп мотивував позицією канадського прем'єр-міністра Джастіна Трюдо щодо нових мит США на сталь і алюміній. "Джастін Трюдо в ході саміту G7 виглядав таким м'яким і скромним, а після мого від'їзду сказав на прес-конференції, що "мита США були досить образливими" і що йому "не сядуть на голову". Дуже нечесно і слабко!" – написав президент США на своїй сторінці в Twitter

 

11.06.2018