Круки кличуть на допомогу

 

Біологи знайшли ще один доказ високого соціального інтелекту  круків. Адже, сварячись одне з одним, птахи можуть дуже точно визначити, чи варто кликати на допомогу. Якщо їхні родичі чи партнери неподалік, вони кричатимуть. Якщо навколо переважно союзники нападника, вони промовчать. Це свідчить про складну соціальну систему круків та їхню на диво прогресивну соціальну тактику, кажуть учені.



Ворон справа оточений одразу кількома домінантними круками. Зображення:  Georgine Szipl​.


Круки на диво розумні птахи: вони можуть рахувати, використовувати знаряддя праці та планувати заздалегідь. Ще більше дивує їхній соціальний інтелект. Живучи в складних спільнотах, що постійно змінюються, круки точно знають, хто і який має соціальний статус, з ким вигідно співпрацювати.

 

Нещодавно вчені на чолі з Джорджіною Сціпл (Georgine Szipl) з Віденського університету виявили ще один доказ соціального інтелекту круків. Для свого дослідження вони спостерігали за спілкуванням круків, що живуть на волі, у годівницях. Тут часто доходить до голосних сварок за харч.

 

«Упродовж цієї боротьби як нападник, так і той, що захищається, використовує свій дзьоб та кігті», – повідомили вчені. Коли в таких конфліктах на круків нападає хтось сильніший або старший за рангом, жертви часто видають крик про допомогу. Він повинен привернути увагу побратимів і мобілізувати всіх союзників, що часто і відбувається: «Жертви агресії частіше отримують соціальну підтримку від інших, якщо закричать», – пояснила Сціпл з колегами.

 

Найновіші спостереження нещодавно засвідчили, що круки кличуть на допомогу залежно від публіки: якщо неподалік їхні родичі або партнери, вони кричать частіше. Рівень покликів знижується, коли у годівниці кількісно переважають партнери та друзі домінантного нападника.

 

«Це засвідчує, що атакований крук підлаштовує свій крик до присутності певних індивідів», – сказали вчені. Вочевидь, птахи розуміють, чи перебувають в публіці потенційно їхні союзники, чи радше – прихильники противника.

 

«Тобто, крім складної соціальної системи, круки, що живуть на волі, знають про стосунки інших представників свого виду, – сказала Сціпл. – Ці знання вони можуть застосовувати по-різному. Наші дані підтверджують і доповнюють уявлення про розвинутий соціальний інтелект круків».

 


Raben rufen strategisch um Hilfe
Universität Wien, 06.06.2018
Зреферувала Соломія Кривенко

 

10.06.2018