Омбудсмен України відвідає поневолених у РФ, Криму та на Донбасі.

 

Президент України Петро Порошенко обговорив із уповноваженою Верховної Ради з прав людини Людмилою Денісовою деталі її поїздки з метою відвідин українських політв'язнів, яких утримують в Росії та на окупованих територіях в Криму і Донбасі.

 

Про це йдеться у повідомленні прес-служби Адміністрації Президента. 

 

 

Президент поставив завдання Міністерству закордонних справ сприяти омбудсменові в її роботі на території РФ.

 

Петро Порошенко також поінформував Людмилу Денісову про результати своєї зустрічі з родинами українських в'язнів Кремля. 

 

Напередодні на зустрічі Президента з родинами українських заручників та політв'язнів ішлося про кроки задля звільнення політв’язнів. Порошенко поінфомував, що це питання обговорюватимуть на зустрічі міністрів закордонних справ країн "нормандського формату" наступного тижня. "Першим питанням, крім запровадження миротворчої місії, режиму припинення вогню та імплементації "мінських угод", є питання заручників", – розповів Президент.

 

Він також поінформував, що на зустрічі тристоронньої групи у Мінську уповноважений Президента з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях Ірина Геращенко офіційно передала лист із списком із 23 росіян, які здійснювали шпигунську діяльність в Україні, для передачі РФ в обмін на українських політв’язнів.

 

Під час зустрічі заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз зачитав звернення ув’язненого Володимира Балуха, який відмовляє собі в їжі вже понад 80 днів. Балух закликав до активних дій держави щодо консолідації зусиль патріотично налаштованих громадян і представників громадських організацій, які ведуть "святу боротьбу з московитськими окупантами". Пан Володимир запропонував сформувати при АП спеціальну групу для заопікування справами бранців.

 

"Вважаю, що створення консультативно-координаційної ради при Президентові України значно підвищить ефективність дій держави зі звільнення політв’язнів, захисту прав і свобод громадян України в тимчасово окупованому Криму та якісно покращить інформаційну складову у боротьбі з російською пропагандою. Об’єднавши зусилля держави і української спільноти Криму, ми значно наблизимо час торжества найвищої справедливості гідно хазяйнувати на своїй, Богом даній землі. Крим – це Україна", – сказав Балух.

 

Президент України підтримав ініціативу Балуха щодо створення консультативно-координаційної ради.  

 

10.06.2018