Канадський Сенат проголосував за легалізацію марихуани.

Тепер відповідний закон повинна ще повторно розглянути Палата громад.

 

 

Влада Канади зробили важливий крок до декриміналізації вживання марихуани, яку поки що в країні можна використовувати тільки в медичних цілях. Верхня палата канадського парламенту півроку розглядала законопроект, який дозволяє вільне вживання марихуани. У п’ятницю, 8 червня, сенатори 56 голосами проголосували за її легалізацію, 30 сенаторів висловилися проти.

 

Сенат вніс у законопроект кілька поправок, з якими документ повернуто на повторний розгляд  Палати громад. Про це повідомила телерадіокомпанія ВВС.

 

Сенат вважався головною перешкодою на шляху легалізації марихуани в Канаді, оскільки консерватори в цьому законодавчому органі намагалися заблокувати законопроект. Деякі поправки в законопроекті відображають їхню позицію. Запропоновано, наприклад, жорсткіше обмежувати рекламу марихуани, а також надати регіональній владі додаткових повноважень у контролі над вирощуванням конопель приватними особами.

 

Законопроект розділяє відповідальність між федеральними та реґіональними органами влади. Федеральний центр регулюватиме виробництво марихуани, а рішення про те, як продавати марихуану і чи можна буде курити її в громадських місцях, ухвалюватиме місцева влада.

 

Канадцям в разі ухвалення закону дозволять вирощувати вдома до чотирьох пагонів конопель. 30 грамів марихуани можна буде мати при собі для особистого користування. У той же час на тих, хто без ліцензії спробує продавати марихуану, чекають серйозні штрафи. Суворі покарання передбачені також для тих, хто дає її підліткам або водить машину під дією наркотичного дурману.

 

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо пообіцяв декриміналізувати марихуану ще під час виборчої кампанії. Він вважає, що декриміналізація і регулювання обороту марихуани виведуть її з підпілля і дозволять владі краще контролювати її виробництво і споживання. Це, своєю чергою, дозволить відгородити від неї дітей і позбавить доходу злочинців, котрі займаються нелегальною торгівлею марихуаною. Крім того, як сподівається канадська влада, це знизить навантаження на поліцію і правосуддя і навіть дасть позитивний ефект в охороні здоров'я.

 

Якщо законопроект буде остаточно ухвалений, то Канада стане першою країною «Великої сімки», де можна буде вільно вживати марихуану.

08.06.2018