Олександра Данилюка звільнили з посади міністра фінансів.

 

Верховна Рада звільнила Олександра Данилюка з посади міністра фінансів України. Відставку Данилюка підтримало 254 народних депутати.

 

Про це повідомляє аґенція "Інтерфакс-Україна". Подання про звільнення Данилюка напередоні ініціював прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

 

 

Виступаючи в парламенті, Олександр Данилюк обурився, що його звинувачують, ніби він "виніс сміття з хати". "Коли ви наділили мене повноваженнями міністра фінансів, я йшов не в хату, я йшов будувати ефективну, сучасну фінансову систему України і адміністрації фінансових розслідувань, йшов боротися з корупцією, з розбазарюванням державних коштів", – заявив міністр перед відставкою.

 

Данилюк вважає, що він також "з честю і гідністю" відстоював інтереси країни перед міжнародними партнерами. Пан Олександр підкреслив, що саме співпраця з міжнародними організаціями є єдиною альтернативою співпраці з РФ, і так буде доти, доки в Україні не будуть створені сильні незалежні органи влади, які повернуть довіру громадян.

 

"Немає людини – немає проблеми. Але в XXI столітті такі принципи вирішення проблем не працюють. Треба приймати державницькі рішення, а не керуватися підлітковими комплексами, які будуть коштувати державі мільярдів", – заявив Данилюк перед голосуванням, закликавши депутатів розірвати кругову поруку.

 

Серед своїх основних досягнень міністр назвав націоналізацію "ПриватБанку", в якій Мінфін "не побоявся взяти лідерство".  "Хоча ті, хто повинен був цим займатися разом зі мною, боягузливо ховалися по кабінетах", – обурився Данилюк, вказуючи жестом у бік голови уряду, який був присутній на розгляді відставки.

 

Він додав, що були й інші представники влади, які "відверто працювали на приватні інтереси". Данилюк утримався в своєму виступі від згадування будь-яких прізвищ, окрім відстороненого понад рік тому і звільненого цього року з посади голови Державної фіскальної служби Романа Насірова – його відставку він назвав одним зі своїх досягнень.

 

У відповідь на звільнення Данилюка про бажання піти з посади оголосили заступники міністра фінансів Юрій Буца та Сергій Марченко. Як повідомила прес-служба уряду, виконувачем обов'язків міністра фінансів із 8 червня призначено Оксану Макарову. 

07.06.2018