ВР ухвалила закон про Антикорупційний суд.

 

Верховна Рада схвалила на своєму засіданні у четвер закон про Вищий антикорупційний суд.

 

За таке рішення проголосувало 315 народних депутатів, інформує аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

Зокрема, Блок Петра Порошенка дав на підтримку законопроекту 123 голоси, "Народний фронт" – 70, "Самопоміч" – 22, "Батьківщина" – 14, "Опозиційний блок" і Радикальна партія – по 2 голоси. Групи "Воля народу" і "Відродження" дали 18 та 21 відповідно.

 

Деякі положення законопроекту в другому читанні були змінені внаслідок консультацій із МВФ.

 

Найдискусійнішою була норма про вирішальну роль громадської ради міжнародних експертів під час відбору суддів. Так, згідно з остаточною редакцією, рада складатиметься з шести членів, а не семи, як це передбачала редакція законопроекту до другого читання.

 

Членів громадської ради призначатиме ВККС на підставі пропозицій міжнародних організацій, з якими Україна співпрацює в сфері запобігання та протидії корупції відповідно до міжнародних договорів.

 

Голова комітету з питань правової політики і правосуддя Руслан Князевич з трибуни парламенту перед голосуванням озвучив механізм, як ВККС і рада міжнародних експертів будуть оцінювати відповідність кандидатів в антикорупційні судді встановленим критеріям професійної етики і доброчесності.

 

З ініціативи не менш як трьох членів громадської ради міжнародних експертів проводитиметься спільне засідання ради і ВККС для розгляду питання щодо конкретного претендента. Рішення щодо відповідності такого кандидата критеріям доброчесності прийматиме більшість від загального складу ВККС і членів громадської ради міжнародних експертів за умови, що за нього проголосувала не менш як половина членів цієї ради.

 

Президент України Петро Порошенко, котрий брав участь у засіданні, подякував народним депутатам за голосування. "Вважаю, що сьогоднішній день є історичним, і хочу просто по-людськи подякувати за дуже гарний подарунок на четверту річницю мого президентства", – цитує "Укрінформ"

 

Порошенко закликав міжнародні інституції готувати кандидатури для призначення до складу експертної ради.

 

"Хочу звернутися до міжнародних організацій, які вже зараз повинні запропонувати для Вищої кваліфікаційної комісії суддів відповідних кандидатів до міжнародної ради експертів, що відіграватиме центральну роль у формуванні суду разом з Вищою кваліфікаційною комісією суддів", – заявив Порошенко.

 

Голова держави ствердив, що суд слід створити якомога швидше. "У жодній країні світу не існує настільки рішучих законодавчих актів, які прийняті цим парламентом і підписані мною", – сказав Порошенко.

 

07.06.2018