У Львові збудують Центр трансплантації кісткового мозку.

 

Центр трансплантації кісткового мозку планують збудувати у Львові на території Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру. Вчора, 5 червня, депутати Львівської облради ухвалили рішення про виділення 1,120 млн грн для початкових робіт з виготовлення проекту будівництва, передає Zaxid.net.

 

Лише на Львівщині, за словами директора Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру Андрія Синюти, щороку близько 10 дітей потребують пересаджування кісткового мозку. В інших областях Західної України приблизно така ж ситуація.

 

Батьки хворих дітей шукають порятунку за межами України: в Польщі, Білорусі, Італії, Німеччині, Ізраїлі тощо. А операції з пересаджування кісткового мозку коштують там 120-160 тис. євро. В Україні такі операції будуть значно дешевшими.

 

Спершу була ідея створити центр, добудувавши ще один поверх над поліклінікою, але після консультацій з фахівцями від цього задуму відмовилися. Лікарі центру побували в дитячих онкологічних клініках Канади, Польщі, Хорватії, Італії і після відповідних консультацій зійшлися на думці, що потрібно збудувати новий корпус за сучасними медичними технологіями та логістикою. У новому корпусі, окрім центру трансплантації, розмістять відділення дитячої онкології, відділення реанімації та токсикології, центр орфанних хвороб, стерилізаційний центр тощо.

 

«Йдеться про надання високоспеціалізованої медичної допомоги дітям з онкологією та іншими рідкісними хворобами з усього західного регіону, бо будувати центр лише для потреб Львівщини недоцільно. Будівництво і оснащення такої клініки є доволі дороге. Однак, якщо у ньому будуть проводити одних тільки операцій з трансплантації кісткового мозку 30-50 щороку, то інвестиції, вкладені в будівництво, окупляться за 3-4 роки», – сказав Андрій Синюта.

 

За його словами, поки що невідомо, якою буде вартість будівництва. Однак ця сума буде не меншою від кількох сотень мільйонів гривень, а точніші цифри будуть відомі після виготовлення проектно-кошторисної документації.

 

«Ми розраховуємо на фінансування будівництва з коштів не тільки обласного бюджету, а й на суттєві інвестиції з державного бюджету. Будемо також шукати і підтримку міжнародних організацій і програм. Сподіваємося, що до цього проекту долучаться і благодійні організації, соціально відповідальний бізнес», – розповів лікар.

 

Більшість лікарів Центру стажувалися у клініках Європи, США, тож для них не становитиме проблеми проводити операції з пересаджування кісткового мозку та використовувати інші сучасні медичні методики для лікування важкохворих дітей.

 

Операції з пересаджування кісткового мозку, як кажуть лікарі, не належать до надскладних, але підготовка пацієнта до операції вимагає значних зусиль. Оскільки перед пересадкою хворій дитині повністю «вбивають» власний кістковий мозок і її імунна система практично на нулі, то вона мусить перебувати не просто в стерильних, а надстерильних умовах. Для цього слід обладнати спеціальні бокси з потужною системою вентиляції, закупити відповідні холодильники, які охолоджують стовбурні клітини крові до -80°C, сепаратори крові тощо.

06.06.2018