КС дав згоду на скасування депутатської недоторканності.

 

Конституційний суд України визнав конституційним проект змін до Основного закону про скасування недоторканності народних депутатів.

 

Про це повідомив народний депутат із фракції "Народного фронту" Леонід Ємець.

 

"Конституційний суд дозволив скасувати недоторканність депутатів", – поінформував Ємець на своїй сторінці у Facebook.

 

Народний депутат Мустафа Найєм додав, що рішення стосується депутатського законопроекту №6773, котрий пропонує обмежити депутатську недоторканність уже зараз. На черзі – президентський проект. "Конституційний суд також планує розглянути президентський законопроект №7203, яким пропонують обмежити недоторканність із 1 січня 2020 року", – уточнив Найєм.

 

З його слів, вирішальне слово, відтак, залишається за Верховною Радою. "Для історичного рішення треба 300 голосів. Дуже сподіваюся, що Верховна Рада VIII скликання раз і назавжди покінчить із цим архаїзмом. Депутатська недоторканність – це цінник на вхідному квитку в політику. Її скасування або навіть обмеження зробить політику доступною не лише гаманцям, а й ідеям та ініціативам", – вважає нардеп.

 

Аґенція "Інтерфакс-Україна" нагадує: Конституційний суд розпочав розгляд конституційного звернення Верховної Ради про надання висновку щодо відповідності законопроекту (№ 6773) про внесення змін до Основного закону 11 квітня 2018 року.

 

Під час відкритої частини засідання на пленарному засіданні Великої палати КС суддя Сергій Сас звернув увагу на те, що, окрім законопроекту №6773, зареєстрованого в липні 2017 року, пізніше, в жовтні, було внесено аналогічний першому президентський проект закону, проте це було зроблено з порушенням норм регламенту Верховної Ради, який встановлює допустимі терміни внесення альтернативних законопроектів.

 

"У контексті цих приписів регламенту, як нам ставитися до порушення, наскільки я розумію, парламентом регламенту?" – сказав він.

 

Водночас представник Верховної Ради в Конституційному суді Анатолій Селіванов зазначив, що в цьому питанні КС надає висновок винятково про відповідність законопроекту № 6773 статтям 157 та 158 Основного закону – тобто відповідність певного проекту Конституції та процедурам.

 

Торік, 19 жовтня 2017 року, Верховна Рада підтримала включення до порядку денного сесії та направлення для висновків до КС президентського законопроекту (№7203) про внесення змін до ст. 80 Конституції України щодо недоторканності народних депутатів.

 

Народні депутати підтримали також включення до порядку денного сесії та направлення для висновків до Конституційного Суду депутатського законопроекту (№6773) про внесення змін до Конституції України в частині скасування недоторканності народних депутатів.

 

Президентський законопроект №7203 зареєстрований у парламенті 17 жовтня 2017 року. Документ пропонує викласти в новій редакції статтю 80 Конституції України, вилучивши з неї норму, згідно з якою народним депутатам України гарантують депутатську недоторканність, залишивши лише частину, згідно з якою народні депутати не несуть юридичної відповідальності за результати голосувань або висловлювань у парламенті, за винятком відповідальності за зневагу або наклеп.

 

Аналогічні положення містить проект закону, який був внесений до Верховної Ради в липні цього року більш ніж 150 народними депутатами. За своєю суттю законопроекти №7203 та №6773 відрізняються лише тим, що згідно з президентською ініціативою, зміни до Конституції в частині скасування недоторканності мають набути чинності 1 січня 2020 року.

 

06.06.2018