Міноборони РФ знову упіймали на брехні щодо MH17.

Облудні заяви росіян виявили журналісти-дослідники з Bellingсat.

 

 

В рамках розслідування аварії рейсу MH17 дослідницька група Bellingсat вкотре упіймала на брехні Міністерство оборони Росії. Про це у вівторок, 5 червня, повідомив на своєму Twitter засновник групи Еліот Гіґґінс (Eliot Higgins).

 

Експерти Bellingcat встановили, що ракети, використані російським концерном «Алмаз-Антей» для моделювання катастрофи MH17 в 2015 році, були виготовлені 1987 року. Це вдалося з'ясувати за номером на корпусі, який було видно в матеріалах експерименту, поширених концерном. Хоча російське військове відомство заявляло, що ракети з такого року вже давно мали б бути утилізовані й можуть перебувати на озброєнні тільки в України. 

 

Гіґґінс нагадав про нещодавню доповідь Міжнародної слідчої групи, яка оголосила, що ракета по літаку була випущена з території, яка перебувала під контролем сепаратистів, а установка «Бук» прибула до «ДНР» з бази 53-й зенітної ракетної бригади, розташованої під Курськом. При ударі по пасажирському авіалайнеру була використана ракета, виготовлена ​​в 1986 році на Долгопрудненському науково-виробничому підприємстві.

 

Раніше Міноборони Росії, коментуючи «неспроможність» доповіді слідчої групи, заявило, що ракети для установки «Бук» підлягають списанню та утилізації після 25 років експлуатації. «Відповідно, ракети, створені 1986 року, були 2011 року вилучені, списані й відправлені на утилізацію», – стверджувало відомство. У той же час такі ракети, говорилося в заяві росіян, можуть залишатися на озброєнні українських військових.

 

Нагадаємо, що експерти концерну «Алмаз-Антей» в жовтні 2015 року в рамках слідчого експерименту «обстріляли» корпус літака Іл-86 ракетами з установки «Бук». Використовуючи отримані результати, вони наполягали, що ракета, яка знищила влітку 2014 року пасажирський лайнер в небі над Донбасом, була запущена з території, яка перебувала під контролем українських військовиків.

05.06.2018