Швейцарські банки заблокували мільярдні активи російського олігарха Віктора Вексельберга.

Це стало наслідком санкцій, запроваджених Вашінґтоном проти осіб з найближчого кола російського президента.

 

 

Про те, що швейцарські банки заблокували один мільярд франків на особистих рахунках Вексельберга, повідомило видання Forbes з покликом на джерело в приватній російській бізнес-групі «Ренова». За інформацією видання, засоби блокували як публічні банки (Credit Suisse, UBS), так і приватні.

 

Відомо теж, що, окрім блокування коштів, низка швейцарських банків протягом декількох днів відмовляли Вексельбергові в доступі до великих пакетів акцій в промислових компаніях Швейцарії, в числі яких – Sulzer, OC Oerlikon і Schmolz + Bickenbach. Раніше пакети акцій були закладені як забезпечення за двома кредитами на суму понад мільярд швейцарських франків, які російський олігарх отримав від низки західних банків. Вексельберг, своєю чергою, оголосив про намір звернутися до суду.

 

Швейцарські банки вдалися до таких кроків, щоб уникнути санкцій з боку США. Вексельберг перебуває під санкціями США за підозрою в причетності до втручання в американські вибори 2016 року. У травні повідомляли, що в рамках розслідування цієї справи Вексельберга в Нью-Йорку допитали співробітники Федерального бюро розслідувань США.

 

Нагадаємо, що 6 квітня міністерство фінансів США запровадило санкції проти 24 російських бізнесменів і чиновників, фігурантів так званої «Кремлівської доповіді». У їхньому числі, серед інших, голова «Газпрому» Олексій Міллер, міністр внутрішніх справ РФ Володимир Колокольцев, командувач «Росгвардії» Віктор Золотов, керівник «Роскомнагляду» Олександр Жаров, губернатор Тульської області Олексій Дюмін тощо. Обмежувальні заходи накладені також на 14 російських компаній.

05.06.2018