В країнах Балтії проходять масштабні сухопутні навчання Saber Strike.

Водночас в Балтійському морі стартували міжнародні військові маневри Baltops

 

 

Близько 18 тисяч військовослужбовців з 19 країн беруть участь у військових навчаннях НАТО Saber Strike («Удар шаблі») під керівництвом США. Вони почалися в неділю, 3 червня, з урочистої церемонії в Вільнюсі. Про це повідомив інформаційний портал Delfi.

 

Такі навчання проводять щорічно з 2010 року. Та в цьогорічних візьмуть участь батальйони НАТО під командуванням США, Німеччини, Великої Британії і Канади, дислоковані в країнах Балтії і Польщі.

 

«Вони (батальйони НАТО, – ред.) будуть спеціально перевірені під час Saber Strike, це продемонструє згуртованість Альянсу. Батальйони планують відпрацювати взаємодію наземних і повітряних сил, щоб забезпечити необхідну присутність там, де в цьому виникатиме потреба», – заявив у Вільнюсі бригадний генерал армії США Річард Коффман (Richard Coffman).

 

У понеділок, 4 червня, в південній частині Балтійського моря розпочинаються міжнародні навчання Baltops. У них візьмуть участь 43 судна, 60 літаків, 5 тисяч військовиків з 22 країн. Маневри триватимуть до 15 червня.

 

Під час морських навчань, окрім іншого, планують відпрацювати військові дії на морі, пошук і порятунок. Зокрема, на пляжі в Немірсете (на північ від Клайпеди) відбудеться навчальна операція з висадки морського десанту. За її ходом спостерігатиме литовська президентка Даля Ґрібаускайте.

 

«Навчання такого масштабу проходять вперше. Я літатиму на п'яти літаках і гелікоптерах, зустрінуся з екіпажами двох суден, одним судном командує жінка, офіцер США. Тому подивимося, як виглядають наші партнери, наскільки вони готові на випадок, якщо доведеться виконувати свої зобов'язання», – сказала Ґрібаускайте, вирушаючи на навчання.

04.06.2018