Парламент Іспанії відправив у відставку кабінет Маріано Рахоя.

Уряд очолив лідер соціалістів Педро Санчес.

 

 

Парламент Іспанії в п'ятницю, 1 червня, оголосив вотум недовіри консервативному уряду Народної партії на чолі з 63-річним Маріано Рахоєм (Mariano Rajoy). За вотум проголосувало 180 депутатів, проти – 169, один депутат утримався. Варто зазначити, що Народна партія диспонує найбільшою фракцією в парламенті, їй належить 137 з 350 місць.

 

Підставою відставки став корупційний скандал, до якого були причетними колишні локальні функціонери Народної партії. Хоча жоден з чинних членів партії не мав стосунку до афери.

 

Нещодавно було оголошено рішення суду у справі про корупцію, слідство в якій тривало 11 років. До різних термінів ув'язнення були засуджені колишні функціонери партії. Ці особи, котрі працювали в середині минулого десятиліття на виборних посадах в меріях двох селищ мадридської області – Посуело і Махадаонда – за хабарі надавали приватним підприємствам вигідні контракти на муніципальні роботи і ділянки під забудову.

 

Ініціатором голосування став лідер опозиційної Іспанської соціалістичної робітничої партії (вона володіє лише 85-а мандатами) 46-річний Педро Санчес (Pedro Sanchez). Він же й посів крісло прем'єр-міністра, замість Рахоя. Домогтися свого йому вдалося за підтримки лівих популістів з партії Podemos («Ми можемо»), котра має в парламенті 71 депутата й дрібних парламентських груп, які представляють баскських і каталонських сецесійників як лівих, так і правих. Про це повідомила інформаційна аґенція Reuters.

 

Під час обговорення вотуму недовіри в парламенті Санчес розкритикував уряд як за корупційний скандал, так і за антикризову політику жорсткої бюджетної економії. «Консерватори втратили моральне право керувати країною. Окрім того, вони проводили політику лише в інтересах капіталу, що призвело до зниження рівня життя населення», – заявив лідер соціалістів, виступаючи перед голосуванням.

 

Здобувши посаду прем'єр-міністра, Санчес пообіцяв ефективно боротися з корупцією, оновити іспанську політичну систему, яка, за його словами, «втратила привабливість в очах народу за роки правління Народної партії». Він стверджує, що буде правити в інтересах більшості іспанців, зокрема збільшить витрати на охорону здоров'я і освіту. Одночасно Санчес обіцяв налагодити діалог з каталонськими сецесійниками і знайти «політичні рішення актуальних проблем».

 

Експерти вже прогнозують майбутню глибоку кризу, викликану правлінням нового уряду. Адже Санчес планує правити країною з опорою на політичні групи, чиї інтереси не збігаються. А деякі з них навіть не визнають Конституції Іспанії. Аналітики вважають, що єдиним реальним виходом зі ситуації могли б стати дострокові вибори.

01.06.2018