Депутати оскаржили у КС призначення омбудсмана.

 

Група з 45 народних депутатів передала до Конституційного Суду подання 45 парламентарів щодо невідповідності Конституції України змінам до регламенту Верховної Ради стосовно процедури обрання омбудсмана, а також неконституційності призначення на цю посаду Людмили Денисової.

 

Про це повідомив народний депутат Мустафа Найєм.

 

З його слів, ініціатори подання наполягають на тому, щоб його розглянули якнайскоріше.

 

Як зазначає аґенція "Інтерфакс-Україна", в поданні описано порушення, які супроводжували зміну процедури обрання омбудсмана.

 

Так, Верховна Рада внесла зміни до ст. 208 регламенту, які передбачають призначення на посаду та звільнення уповноваженого з прав людини відкритим голосуванням замість таємного. Натомість профільний закон про уповноваженого передбачає призначення омбудсмана за процедурою таємного голосування бюлетенями. Внаслідок цього виникла суперечність двох взаємовиключних норм однакової сили.

 

Нардепи вказують на те, що закон про КС, згідно з регламентом, не міг бути проголосований в цілому, адже в ньому виникли суперечності, які не дозволять застосовувати його норми після набуття чинності.

 

Вони також зазначають, що голова парламенту проігнорував заяву з відповідними зауваженнями нардепа, підписавши ухвалений закон з порушенням термінів.

 

Крім того, згідно з поданням, парламент порушив процедуру під час обирання омбудсмана, зокрема йдеться про закінчення термінів для призначення висунутих кандидатур.

 

"Вищевказані порушення були системними і суттєво вплинули на остаточні результати прийняття постанови", – наполягають нардепи.

 

01.06.2018