Порошенко запевнив, що в держави не буде "улюбленої Церкви".

 

Президент України Петро Порошенко запевняє, що після отримання томоса про автокефалію Українська православна церква не стане фавориткою держави.

 

Про це Порошенко заявив під час VII Національного молитовного сніданку у четвер, повідомляє прес-служба АП.

 

 

"Я наголошую на тому, що у нас, я впевнений і молюсь про це, коли буде єдина помісна Українська православна церква – у нас не буде улюбленої Церкви держави. У нас всі Церкви будуть рівні перед законом. І Церква буде відділена від держави. І ми збережемо конфесійні права кожного громадянина обирати свою дорогу до Бога", – зазначив Президент.

 

Водночас він наголосив: "Церква має бути відділена від держави, але в першу чергу – від сусідньої держави, країни-агресора, якій ми не маємо дати права працювати п’ятою колоною, бо це наша з вами відповідальність за Україну".

 

Петро Порошенко підкреслив, що для України важливо мати автокефалію, бо "без Церкви немає держави", "без Церкви нема нації", і Церква – "абсолютно важливий атрибут суверенної, незалежної України".

 

Голова держави висловив сподівання, що українській Церкві таки нададуть томос.

 

"Український народ має, він заслужив це, він заплатив за це дуже високу ціну, отримати томос від Вселенського Патріарха і дуже відповідально створити те, чого ми були позбавлені більше трьохсот років. Триста років мріяла наша нація отримати свою Церкву і завершити створення незалежної, суверенної, фантастичної, європейської держави Україна", – сказав Президент.

 

31.05.2018