США запроваджують мита на європейські сталь і алюміній.

Вони почнуть діяти вже з початком літа.

 

                            Вілбур Росс

 

Уряд Сполучених Штатів ухвалив рішення про запровадження мит на сталь і алюміній для виробників з Європейської Унії, Канади і Мексики. Рішення набуде чинності опівночі 1 червня за вашінґтонським часом. Про це повідомив в четвер, 31 травня, міністр торгівлі США Вілбур Росс (Wilbur Ross). За його словами, перемовини з Євроунією не привели до досягнення угоди, яка переконала б Америку пролонґувати відтермінування мит, введених ще в березні поточного року.

 

Щодо Канади і Мексики, то, як зауважив Росс, перемовини з цими двома країнами про перегляд Північноамериканської угоди про вільну торгівлю (NAFTA) «тривають довше, ніж ми сподівалися», і поки що неможливо передбачити дату їхнього завершення. «Тому США вирішили запровадити мита на сталь та алюміній і для Канади й Мексики», – зазначив американський міністр.

 

Тим часом Брюссель має намір вжити заходів у відповідь. Про що оголосить невдовзі після повідомлення Росса представник Європейської Комісії.

 

Бундесканцлерка ФРН Анґела Меркель пообіцяла «спільну й рішучу» відповідь ЄУ на американські мита, якщо вони будуть введені. Про це вона заявила в четвер, 31 травня, в Лісабоні незадовго до оголошення Вашінґтоном свого рішення. «Європейська Унія сформувала недвозначну позицію з цього питання. Ми впевнені, що мита суперечать правилам СОТ», – процитувало слова пані Меркель видання Stern.

 

Мита США були запроваджені ще 23 березня. Вони становлять 25 відсотків на вироби зі сталі й 10 відсотків – з алюмінію. Компаніям з Євроунії двічі надавали відтермінування від мит, востаннє – до 1 червня. Багаторазові спроби європейців домогтися скасування мит на постійній основі не увінчалися успіхом. У відповідь ЄУ раніше обіцяла ввести з 20 червня 25-процентні мита на американські товари, серед яких: апельсиновий сік, віскі, тютюн і мотоцикли.

31.05.2018