Зниклі зі Львівської галереї мистецтв книги оцінюють у 63 млн грн.

 

Директор Львівської національної галереї мистецтв ім. Б. Возницького Тарас Возняк повідомив, що викрадені з установи стародруки фондово-закупівельна комісія оцінила у 63 млн 120 тис. 580 грн. Оцінку провели на прохання правоохоронців.

 

За результатами звірки розпочато 4 досудові розслідування, ідеться в блозі Тараса Возняка.

 

«І це ще не все – це тільки книги! Далі буде. Очевидно, саме з огляду на ці втрати і був організований цілий фронт дискредитації галереї – бо ж «хтось» ці скарби пригрів», – написав він.

 

Наразі оголошено зниклими 98 кириличних стародруків. Серед них було 6 особливо цінних книг: «Апостол» Івана Федорова 1574 року, що оцінили у 10 млн грн, «Євангеліє», видане у Вільнюсі Святодухівським братством у 1575 році, оцінене у 9 млн грн, та два примірники цієї книги, видані там же у 1600 році, оцінені у 1,5 млн грн кожен, два примірники «Мінай Святкових», надрукованих у видавництві Києво-Печерської лаври у 1619 році, що оцінили у 2 і 1,9 млн грн.

 

Під час звірки не знайшли також 117 латинських стародруків, зокрема двотомника «Paraphraseon D.Erasmi Roterodami in Novum Testamentum: videlicet in quatuor Evangelia & Acta apostolorum», виданого у Базелі у 1523-32 роках і оціненого у 4 млн грн, «Catholicus Catechismus: Universis Ecclesiastis non modo profuturi, sed & pernecessarii» авторства Nausea F., виданого у Антверпені у 1544 році і оціненого у 3,5 млн грн.

 

Виявлено зникнення інших 244 експонатів, серед яких поштівки, журнали, театральні афіші, українські книги дорадянського періоду та інше.

 

Уперше про зникнення стародруків з Галереї мистецтв стало відомо у січні 2017 року.

 

За словами керівника галереї, в установі проведено лише перший етап ревізії – аби перевірити кількість експонатів у фондах.

 

«Однак ми маємо підозру, що попередньо були і факти підміни оригіналів наших музейних предметів їхніми копіями. Щодо однієї такої підозри теж ведеться досудове розслідування. Отож, у подальшому ми приступимо і до прискіпливішого вивчення саме цього аспекту збереження фондів», – зазначив Тарас Возняк.

31.05.2018