"Нафтогаз" подав позов про арешт майна "Газпрому" за кордоном.

 

НАК "Нафтогаз України" звернувся до швейцарських судів із вимогою примусового стягнення з ПАТ "Газпром" $2,6 млрд через небажання російської компанії виконувати свої зобов'язання за рішенням Арбітражного інституту Торговельної палати Стокгольма.

 

Про це йдеться у повідомленні "Нафтогазу".

 

"З огляду на небажання ПАТ "Газпром" виконувати свої юридичні зобов’язання за остаточними рішеннями Стокгольмського арбітражу в справах щодо постачання і транзиту газу НАК "Нафтогаз України" ініціювала примусове стягнення присуджених їй 2,6 млрд дол. Компанія підтверджує факт звернення до швейцарських судів з вимогою примусового стягнення коштів, і швейцарська влада вже вжила заходів щодо активів "Газпрому" на території країни", – поінформували в НАК.

 

"Нафтогаз" констатував: "Газпром" не виконує рішень, що зобов’язують його відновити поставки газу за ціною ліквідного європейського хабу та сплатити "Нафтогазу" компенсацію за збитки, завдані недотриманням обсягів транзиту".

 

НАК конкретизував, що російська компанія, зокрема, відмовилася постачати до України газ згідно з пунктами стокгольмської ухвали.

 

"Незважаючи на чинні рішення суду та вчасно здійснену "Нафтогазом" попередню оплату, "Газпром" відмовився відновити поставки "Нафтогазу" 1 березня 2018 року, як було домовлено, а також не заплатив "Нафтогазу" 2,6 млрд дол", – констатували в НАК.

 

Комерційний директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко підтвердив намір компанії заарештувати активи "Газпрому". З його слів, ідеться про акції Nord Stream та Nord Stream 2.

 

"Ми почали арештовувати активи "Газпрому" – з акцій "Північного потоку-1" та "Північного потоку-2" у Швейцарії", – поінформував Вітренко у Facebook.

 

"Буде привід у Європі ще раз задуматися, наскільки надійними є ці обхідні газопроводи, акції компаній-операторів яких є заарештовані через небажання власника цих акцій грати за цивілізованими правилами і виконувати рішення міжнародного арбітражу", – прокоментував представник НАК.

 

31.05.2018