Росія зірвала переговори про обмін поневоленими.

 

Російська делегація на переговорах тристоронньої контактної групи в Мінську у середу відмовилася провадити розмову про розблокування процесу обміну полоненими та поневоленими.

 

Про це повідомила представниця України в гуманітарній підгрупі тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко на своїй сторінці у Facebook.

 

 

"Я в гуманітарній групі і наші представники в ТКГ поставили пряме і очевидне запитання росіянам: якою є відповідь РФ на ініціативу України щодо передачі 23 засуджених росіян задля звільнення українців в тюрмах РФ? Ми ще раз звернулися до росіян з ініціативою звільнити ув’язнених українців до старту мундіалю. Позиція росіян феєрична: Росія – не учасник конфлікту, тому в «Мінську» не може обговорюватися тема звільнення українців в російських тюрмах і росіян в українських", – зазначила пані Ірина.

 

Українська делегація, як на рівні тристоронньої групи, так і на рівні безпекової та гуманітарної підгруп, засудила ескалацію насильства на Донбасі. Також наша сторона закликала ТКГ прийняти заяву з засудженням убивства українських дітей на Донбасі, співчуттям жертвам збитого "Боїнга" МН17, закликом розблокувати звільнення політв'язнів Кремля і допустити "Червоний хрест" до тюрем на окупованих територіях та в РФ.

 

"Представники РФ і в ТКГ, і в робочих групах категорично відмовились від прийняття такої заяви, тим самим фактично визнавши причетність до трагедії «Боїнга» й до підтримки бойовиків, до блокування процесу звільнення заручників", – прокоментувала Геращенко.

 

"Українські представники в ТКГ – дипломатичною мовою – заявили демарш у зв'язку з деструктивною позицією росіян і контрольованих ними бойовиків. В «реалі» – була важка, жорстка дискусія з вимогою негайно зупинити насильство і ескалацію", – додала представниця делегації.

 

Зокрема, українська сторона відкинула пропозицію «прямих переговорів» з «республіками». "Війну на Донбасі і в Криму розв'язала РФ – з нею, а не маріонетками, будемо говорити про відповідальність Москви за припинення насильства і виконання мінських угод", – наголосила Геращенко.

 

30.05.2018