«Репортери без кордонів» обурені інсценуванням вбивства Аркадія Бабченка.

Особливе незадоволення «чудесним воскресінням» журналіста висловили в Росії.

 

 

«RSF (Reporters sans frontières – Репортери без кордонів) висловлює глибоке обурення, виявивши маніпуляцію українських спецслужб, цей новий крок в інформаційній війні. Завжди дуже небезпечно для уряду грати з фактами, особливо використовуючи журналістів для своїх фальшивих історій», – написав на своїй сторінці у Twitter  генеральний секретар міжнародної організації Крістоф Делуар (Christophe Deloire).

 

Прес-секретар Ради Європи Деніел Гольтґен (Daniel Holtgen) теж прокоментував той факт, що Аркадій Бабченко виявився живим. «Коли ваш прем'єр-міністр, як повідомляють, говорив про  “вбивць” , ми вважали, що це правда, як і багато інших. Отже, тепер ми приберемо з сайту нашу заяву», – написав Гольтґен на своїй сторінці у Twitter  у відповідь на повідомлення постійного представника України при Раді Європи Дмитра Кулеби. При цьому він, однак, зазначив, що це «добра новина».

 

Найбільше ж обурених заяв з приводу «воскресіння» Бабченка пролунало з Москви. Міністерство закордонних справ Росії, зокрема, назвало інсценування вбивства журналіста «антиросійською провокацією». «Прямим наслідком очевидно розрахованих на якийсь пропагандистський ефект дій (СБУ, – Z) стало введення в оману всього світового співтовариства, яке жваво відгукнулося на інформацію з України про вбивство співробітника ЗМІ. Тепер же починають розкриватися справжні мотиви цієї інсценізації, яка з усією очевидністю є черговою антиросійською провокацією», – йдеться в заяві служби інформації російського МЗС.

 

Як вже повідомляло наше видання, російський журналіст Аркадій Бабченко, про вбивство котрого повідомили увечері 29 травня, виявився живим. Виступаючи в середу, 30 травня, на організованій СБУ прес-конференції, він повідомив, що ще місяць тому був залучений до спецоперації зі запобігання терактам на території України. «Наскільки мені відомо, ця операція готувалася два місяці. Мене ввели в курс справи місяць тому», – розповів він на брифінгу в СБУ. 

 

Керівник Служби безпеки України Василь Грицак, своєю чергою, заявив, що вбивство російського журналіста замовили російські спецслужби. «Для реалізації цього цинічного плану спецслужби РФ завербували громадянина України "Г", котрий отримав завдання знайти за грошову винагороду виконавців для здійснення низки терористичних актів з численними жертвами», – розповів Грицак.

 

У спецслужбі також заявили, що 30 травня в Києві затримали підозрюваного в підготовці замаху на Бабченка. 

30.05.2018