Клімкін: Росія використовує політичні вбивства для дестабілізації.

 

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив про те, що Росія використовує політичні вбивства для дестабілізації становища в Україні, й нагадав, що Аркадій Бабченко був противником кремлівського режиму та боровся за демократичну Росію з території України.

 

Про це Клімкін сказав під час засідання Ради безпеки ООН у відповідь на репліку російського постійного представника при ООН про переслідування та вбивства в Україні журналістів, передає аґенція "Укрінформ"

 

 

"Аркадій Бабченко, російський журналіст і добре відомий противник російського режиму, був убитий біля своєї квартири в Києві. До того, як він прибув в Україну, його змусили залишити Росію після нападів і загроз на адресу його та його родини", – сказав Клімкін.

 

Як підкреслив український міністр, журналіст "продовжив боротися за демократичну Росію з України, тож, звичайно, Москва завжди розглядала його як ворога".

 

Клімкін зазначив, що українська поліція вже розпочала розслідування. "Поки що занадто рано говорити, хто стоїть за цим, але розбір аналогічних випадків дає нам ґрунтовні підстави вважати, що Росія використовує й інші види тактики для дестабілізації ситуації в Україні. Зокрема, проводять теракти, підривну діяльність та політичні вбивства", – заявив голова українського МЗС.

 

Павло Клімкін наголосив, що заперечення Росією доведених фактів щодо її прямої причетності до злочинів – а в цьому випадку йшлося вже про збиття літака авіарейсу МН17 – не викликає подиву, адже Москва демонструвала таку ж поведінку у випадках із застосуванням хімічної зброї в Сирії й хіматаки в Солсбері.

 

"Минулого тижня слідчими Спільної слідчої групи була чітко підтверджена роль Росії у знищенні MH17. Як ми всі знали, а зараз ще отримали всі докази, російська ракетна система "Бук" була перекинута з військової бази поблизу Курська, збила пасажирський авіалайнер і повернулася в Росію", – зазначив голова МЗС України.

 

"Раніше ми бачили подібну поведінку [Росії] після хімічних атак у Сирії і Солсбері. Спочатку – заперечення, поширення десятків версій, які не мають нічого спільного з реальністю. Коли Росію ловлять на гарячому, вона відмовляється визнавати висновки слідчих органів під приводом того, що вона не брала участі в розслідуванні", – зауважив Клімкін.

 

Крім того, з його слів, у Москві також скаржаться, що всі її "дивні версії подій" не були враховані. "Тобто нічого нового, і це дуже трагічно", – обурився міністр.

 

Павло Клімкін чітко підкреслив: немає жодних сумнівів, що знищення рейсу МН17 – це теракт. "До 12 червня Україна представить меморандум у Міжнародний суд з додатковими доказами порушень Росією Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму. Винні у цьому та інших злочинах будуть притягнуті до відповідальності. Правосуддя буде відновлено", – зауважив він.

 

На засіданні Радбезу Павло Клімкін також бив на сполох через продовження мілітаризації Криму, помноженої на продовження наступу на права людини.

 

"Важливо зберігати особливу увагу до російської окупації Криму. Ці дії Російської Федерації є найгрубшим порушенням Статуту ООН з часів Другої світової війни, що кидає виклик нормам і правилам Міжнародного права та сіє атмосферу недовіри, страху й ненависті", – констатував голова МЗС України.

 

Водночас він підкреслив, що окупація призвела до прискореної мілітаризації Криму.

 

"Росія практично удвічі збільшила кількість своїх військовиків там і продовжує готувати кримську військову інфраструктуру для розгортання ядерної зброї, включаючи переоснащення радянського об'єкта для зберігання ядерних боєголовок", – зазначив міністр.

 

З його слів, Крим "перетворився на гігантську військову базу, яку часто використовують для російських інтервенцій у віддалених гарячих точках, у тому числі в Сирії".

 

Клімкін також звернув увагу на грубі порушення Міжнародного гуманітарного права і прав людини в Криму. У цьому зв'язку він нагадав про десятки політичних бранців Кремля, а також голодування ув'язненого українського кінорежисера Олега Сенцова заради їнього звільнення.

 

Крім того, голова зовнішньополітичного відомства України акцентував увагу на спробах РФ змінити демографічний склад населення Кримського півострова. "З початку окупації величезна кількість поселенців була навмисно завезена до Криму державою-окупантом", – обурився міністр.

 

До того ж РФ створила нестерпні умови для місцевого населення, щоб змусити їх поїхати. "Ця практика є прямим порушенням Женевської конвенції від 1949 року", – підкреслив голова МЗС України.

 

Клімкін згадав також про будівництво Росією мосту через Керченську протоку, назвавши це черговим порушенням суверенітету України. "Україна вдячна тим країнам, які вже засудили цю спробу Росії закріпити незаконну окупацію Криму. Ми закликаємо інші країни й організації, включаючи ООН, підтримати цю позицію", – заявив український міністр.

 

30.05.2018