У Києві вбили російського опозиційного журналіста Аркадія Бабченка.

 

У вівторок увечері в Києві застрелили російського опозиційного журналіста Аркадія Бабченка. Бабченко, відомий в Україні своїми репортажами та нарисами з Революції гідності, війни на Донбасі і загалом несприйняттям путінізму та російського імперіалізму, півроку тому перебрався до України. Мав програму на телеканалі ATR.

 

"В Аркадія Бабченка стріляли, в домі, в спину. Повезли у лікарню. Шукаю лікарню, їду туди", – написав один із менеджерів телеканалу ATR Айдер Муждабаєв на своїй сторінці у Facebook о 21:17.

 

 

За 25 хвилин після цієї нотатки Міністерство внутрішніх справ повідомило: "У Києві стріляли в чоловіка. Від отриманого поранення потерпілий помер у кареті «швидкої»".

 

Як зазначили у поліції, вбивця застрелив Бабченка на вулиці Микільсько-Слобідська у Дніпровському районі Києва. Інформація про замах надійшла від дружини – вона виявила в помешканні свого чоловіка у крові.

 

Бабченкові був 41 рік. Перш ніж зайнятися журналістикою, був на службі в армії, брав участь у двох війнах у Чечні. Працював військовим кореспондентом для низки російських часописів. Згодом співпрацював лише з опозиційними медіями.

 

З початком репресій та переслідувань журналістів у Москві в 2017 році виїхав до Праги. Згодом переїхав до України.

 

В обід, 29 травня, він згадував про те, як чотири роки тому ледь не загинув під Слов'янськом разом із генералом Сергієм Кульчицьким. "Чотири роки тому генерал Кульчицький не взяв мене на цей гелікоптер. Через понаднормове навантаження. Не було місця. Перевантажений вертоліт важко відірвався від землі і, ледь не зачепивши шассі бруствер, пішов на [гору] Карачун. Години за дві після цієї знимки його збили. Загинуло чотирнадцять осіб. А мені пощастило. Другий день народження, виходить", – писав Аркадій кілька годин тому.

 

 

Аркадій Бабченко мав сім'ю, виховував доньку. Не один раз писав про неї у Facebook.

 

29.05.2018