Смичком по валторні

 

Є у Львові такий мотиваційний до мистецьких занять захід: конкурс для дітей-музикантів «Юні таланти Львова». Є вже 20 років, тобто цьогоріч у конкурсу ювілей. Про журі, виступи та їхню оцінку нині говорити не будемо, хоч учасники і їхні викладачі мають до організації процесу низку претензій. Зараз піде мова про кульмінацію дійства – нагородження переможців. І це буде історія з тих, коли не знаєш, смішно це чи грішно…  

 

«По пачці в руки»

 

Отже, церемонія нагородження переможців 20-го конкурсу «Юні таланити Львова» відбулася 22 травня в Органному залі.

 

Шістьох музикантів, які отримали гран-прі, нагородили грошовим призом в 1 тисячу гривень. Кожному з них вручили пам’ятний кубок, диплом у рамці, а ще розмальовку й цукорок на паличці з «Майстерні карамелі».

 

Ще 58 дітей, які посіли перші місця у своїх номінаціях, отримали такі ж подарунки, лише без грошей.

 

І все це безсумнівний позитив, особливо рамки для дипломів – організатори нагородження, а це управління культури ЛМР, особливо на цьому наполягають, бо у всі попередні роки диплом був «просто видрукуваним на принтері папірчиком».

 

Натомість певні питання починаються далі. 183 юні музиканти, яких нагородили дипломами за другі та треті місця власне в Органному залі, більше нічого не отримали. А наступного дня директорів музичних шкіл, де ці діти навчаються, закликали в Ратушу для отримання «солодких подарунків».

 

«Від нас у міськраду відправили секретаря і завгоспа – думали, що одна людина всього не донесе», – сміється викладачка музичної школи №1 Наталія Каліщук. Сміється, бо «солодким подарунком» виявилася одна (!) пачка вафель «Артек класичний» виробництва фабрики «Світоч».

 

 

 

«Діти, чесно кажучи, були шоковані», – каже інша викладачка цієї ж школи Вікторія Слющинська. "Я навіть не знаю, чи це смішно, чи ганебно. Ті вафельки просто всіх добили", – додає Наталія Каліщук.

 

Тимчасом у міськраді проблем не бачать. «Уперше був організований такий концерт і таке урочисте нагородження переможців. Уперше переможці гран-прі отримали кубки. Раніше просто роздруковувались грамоти і дипломи без рамок. Цього разу ми залучили партнера – фірму "Світоч", і кожен отримав ще солодкий подарунок – вафлі "Артек". Я вважаю, що це краще, ніж просто роздрукований диплом», – прокоментувала в.о. начальника управління культури ЛМР Наталія Бунда.

 

Та стільки б тої біди! В дитячому віці спіткає багато розчарувань, і більшість із них, на щастя, минається безслідно. І, швидше за все, ця пачка «Артеку» як намацальне підкріплення визнання таланту і вкладеної в навчання праці також забудеться. Але диплом за призове місце, яке отримали діти, пасує повісити на стіну – тим більше, що він у рамці. Та от не в кожному випадку це випадає…   

 

«Духовні» інструменти в «мучній» школі

 

Найцікавішою частиною урочистостей з нагородження переможців конкурсу «Юні таланти Львова» став той момент, коли всі зійшли зі сцени і почали розглядати свої дипломи. Проминемо той факт, що оформлення – чи то пак дизайн – відзнаки скромний до непристойності. Скажемо інше – важливіше: у документах (а диплом переможця конкурсу – це таки документ), на яких стоїть підпис міського голови Андрія Садового, виявилася величезна кількість помилок, які дають підстави сумніватися в компетентності організаторів.

 

  

 

«У дипломах грубі помилки: написано "духовні інструменти" замість духові чи "мучна школа". Одна дитина плакала під час урочистостей, бо посіла друге місце, а їй вручили диплом третього ступеня. Дитині, яка займається скрипкою, видали диплом, в якому написана номінація "народні інструменти". Скрипка – це струнно-смичковий інструмент, а до народних відносяться сопілка, цимбали і таке інше. Там, де мало бути "Фортепіано", написали "Вокал". І такого казусного було багато», – розповідає Вікторія Слющинська.

 

«Хітом» серед таких дипломів із помилками стала відзнака за гру на валторні в номінації «струнно-смичкові інструменти».

 

 

При цьому всьому на абсолютно всіх дипломах відсутній відбиток будь-якої печатки і не вказане прізвище викладача юного музиканта. А це, виявляється, теж немало важливий елемент.

 

«Гран-прі – це поважна нагорода. Ми як викладачі зв’язані атестаціями, тож грамоти наших учнів мають для нас велику вагу. Якщо в них прізвища викладача нема, спробуй доведи, що ти грав з цим учнем або що ти його вчив. Викладачі і концертмейстри не були вказані ані в грамотах за перші місця, ані за гран-прі. Там є підпис Андрія Садового і Наталії Бунди – це би мало накладати на них хоч якусь відповідальність за організацію», – переконана Наталія Каліщук.

 

Викладачка зазначає, що вона і її колеги опинились у принизливому становищі, але чиновники мали з чого відзвітувати.

 

«Коли відбувається якийсь комерційний фестиваль, там все інакше. А музична школа – установа бюджетна і, відповідно, до нас таке ставлення. А між іншим, це саме та ланка, з якої починається культура. І ми хочемо, щоб нас поважали, нашу працю і працю наших дітей», – додала Наталія Каліщук.

 

Інтернет-мем на тему смичково-струнної валторни

 

Натомість Наталія Бунда повідомила Z, що документи, в яких зробили помилки, вже виправляють.

 

«Потрібно було підготувати 300 дипломів. Раніше це робили самі школи. Цього разу ми вирішили зробити все централізовано. У нас було мало часу на підготовку, бо ми маємо багато заходів – ви можете відстежити наш календар, виконуємо ще буденну роботу і забезпечуємо ремонти закладів, – пояснює чиновниця управління культури і філософськи додає. – Не помиляється лише той, хто нічого не робить».

 

На жаль, Наталія Бунда не змогла розповісти, скільки коштів міська рада витратила на нагородження і скільки ще витратить на виправлення помилок.

 

ДЛЯ ДОВІДКИ:

Конкурс «Юні таланти Львова» започатковано у 1998 році для підтримки обдарованих учнів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів Львова, для розкриття особистості та творчого потенціалу, узагальнення методик викладання, обміну досвідом з питань педагогіки та виконавської майстерності, а також популяризації української музики.

У Львові працює 14 мистецьких шкіл, в яких вчиться 4587 дітей.

 

29.05.2018