Апеляційний суд Львівщини визнав Руслана Коцабу поки що невинуватим.

 

Апеляційний суд Львівської області залишив без змін ухвалу Долинського районного суду Івано-Франківської області щодо блогера Руслана Коцаби, якого звинувачували в державній зраді та перешкоджанні діяльності Збройних сил України. Наразі Коцаба вважається невинуватим у злочинах, що їх йому інкримінувала прокуратура – бо суд, власне, поки що не ухвалив у цій справі (котра розглядається повторно) жодного вироку, ні обвинувального, ні виправдального.

 

Напередодні про перемогу Коцаби в суді написала адвокат Тетяна Монтян. Колоритна правниця, відома своєю критикою Революції гідності та антитерористичної операції, прокоментувала судову ухвалу в притаманній собі грубій манері – з лайкою і образами в бік державних структур. Українські масові медії не розкусили лексикон Монтян і помилково потрактували її повідомлення як виправдання Коцаби (див. заголовки).

 

Правник Інституту масової інформації, коментуючи інформаційну хвилю з "виправданнями", написав на своїй сторінці у Facebook: "Не знаю, чи такий заголовок зроблено заради клікабельності, чи через звичайну некомпетентність, але насправді суд ще нікого не виправдовував. Якщо вчитатися в новину, то чітко видно, що розглядалося процедурне питання: суд першої інстанції вважає, що прокуратура недоробила документи, не став розглядати справу по суті й повернув їх їй; прокуратура це оскаржила в апеляції, але та підтвердила - переробляйте документи. От і все діло".

 

Руслана Коцабу затримали 8 лютого 2015 року за підозрою в державній зраді і шпигунстві. Він активно виступав проти проведення мобілізації.

 

12 травня 2016 року Івано-Франківський міський суд засудив Руслана Коцабу до 3,5 року позбавлення волі, визнавши винним у перешкоджанні Збройним силам України, проте виправдав за звинуваченням у державній зраді. 14 липня 2016 року Апеляційний суд Івано-Франківської області повністю виправдав Коцабу, і він вийшов на волю.

 

У червні 2017 року Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ за скаргою прокуратури скасував виправдувальний вирок блогерові і відправив його справу на новий розгляд.

 

У лютому Долинський районний суд Івано-Франківської області повернув прокуратурі обвинувальний акт проти журналіста Руслана Коцаби, якого обвинувачували у державній зраді та перешкоджанні законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань в особливий період. Властиво, саме це рішення прокуратура пішла оскражувати в апеляційну інстанцію – до Львівського обласного апеляційного суду. "Прокурор не погоджується із рішенням Долинського районного суду Івано-Франківської області та просить скасувати ухвалу суду, яка, на його думку, постановлена  з істотним порушенням вимог кримінального процесуального закону", – інформувала прес-служба першої інстанції.

 

Руслан Коцаба опублікував своє відеозвернення 17 січня 2015 року, за три дні його переглянули понад 200 тис. користувачів YouTube. У ньому чоловік торкався багатьох тем, проте насамперед критикував президента Порошенка за війну на сході України, яку він назвав «братовбивчою», а також заявив, що ігноруватиме мобілізацію, і закликав українців наслідувати його приклад. Це відеозвернення одразу розтиражували багато російських ЗМІ.

 

29.05.2018